În primăvara anului 2022, Agenția Națională de Integritate anunța, într-un comunicat, că a constatat starea de incompatibilitate în cazul Violetei Dobre, director executiv al Direcției Generale Resurse Umane din cadrul Primăriei Sectorului 5, București. Astfel, potrivit ANI, Violeta Dobre s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 07 noiembrie 2013 – 18 martie 2019 și 16 ianuarie – 26 octombrie 2020, întrucât a deținut simultan atât funcția publică de conducere de director executiv – Direcția Generală Resurse Umane din cadrul Primăria Sectorului 5, cât și pe cea de consilier juridic în cadrul unei societăți comerciale din sectorul public la care C.L. al Sectorului 5 este asociat majoritar, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit.c) din Legea nr. 161/2003.
Violeta Dobre a atacat, în instanța de contencios administrativ a Curții de Apel București, raportul de evaluare 16242/16/03/2022, întocmit de inspectorii de integritate. La data de 12 octombrie 2023, judecătorii CAB au respins acțiunea ca neîntemeiată. După ce sentința a fost atacată cu recurs, dosarul a ajuns în fața judecătorilor de la Inalta Curte de Casație și Justiție. Chiar la primul termen de judecată, magistrații instanței supreme au respins recursul, așa că hotărârea a rămas definitivă:
• Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de recurenta – reclamantă Dobre Violeta împotriva Sentinţei civile nr. 1710/2022 din 12 octombrie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată astăzi, 22 noiembrie 2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.
Legislația prevede că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”. „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.