Jurnalistul Alex Costache nu a încălcat legea atunci când a postat un comentariu, pretins ofensator, ce îl viza pe patronul Cancan și Gândul

Exclusivitate

Jurnalistul Alex Costache a câștigat definitiv un proces cu Radu Budeanu, patronul publicațiilor Cancan și Gândul, după o decizie favorabilă obținută recent în fața instanței de recurs. Prin cererea de chemare în judecată înregistrată mai întîi pe rolul Judecătoriei Sector 1 București, reclamantul Budeanu Radu Ioan, în contradictoriu cu pârâtul Costache Alexandru Puiu, a solicitat instanței obligarea pârâtului la eliminarea din cadrul postării publicate de acesta pe pagina sa personală de Facebook la data de 15.07.2021 a tuturor referirilor la persoana reclamantului sau a publicațiilor pe care acesta le deține, la plata sumei de 100.000 lei reprezentând daune morale, precum și la plata  cheltuielilor de judecată. În motivarea cererii, reclamantul a arătat, în esență, că i-a fost lezat dreptul la imagine, onorare, demnitate şi viaţă privată ca urmare a unei postări a pârâtului pe pagina acestuia de facebook, cuprinzând informaţii nereale, defăimătoare relative la persoana sa. Concret, Budeanu l-a actionat în instanță pe Costache din cauza unei postări pe FB a acestuia, în care ziaristul s-a referit la omul de afaceri cu porecla „snitch” („turnător” / „denunţător”). După cum se arăta în motivarea consemnată de rejust.ro, când a pronunțat prima soluție, instanța de fond a remarcat existenta unor animozităţi între reclamant şi pârât, aceştia având un istoric procesual mai îndelungat.

În mai 2022, judecătorul Marian -Cristian Alexe de la Judecătoria Sectorului 1 l-a găsit vinovat pe jurnalist:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Constată caracterul de faptă ilicită cauzatoare de prejudicii a postării publicate de pârât pe pagina sa personală de Facebook la data de 15.07.2021 (cu referire la reclamant). Obligă pârâtul la eliminarea din cadrul postării publicate de acesta pe pagina sa personală de Facebook la data de 15.07.2021 a tuturor referirilor la persoana reclamantului sau a publicaţiilor pe care acesta le deţine. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 10.000 lei, cu titlu de daune morale. Respinge în rest acţiunea, ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată, în cuantum de 140 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 11.05.2022.

În schimb, un an mai târziu, instanța de apel – Tribunalul București – îi dă dreptate jurnalistului:

  • Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată. Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Obligă pe intimatul-reclamant la plata către apelant-pârât a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4850 lei, din care 4760 lei reprezentând onorariu de avocat şi 90 lei taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată azi, 07.06.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.

Disputa este tranșată definitiv zilele trecute, când instanța de recurs – Curtea de Apel București – îi dă la rândul său dreptate jurnalistului:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia nulităţii recursului, ca neîntemeiată. Respinge recursul, ca nefondat. Obligă recurentul-reclamant la plata cheltuielilor de judecată către intimatul-pârât în cuantum de 5.355 lei, cu titlu de onorariu avocaţial. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei, azi, 14.12.2023.
spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie