Judecătorul Dragoș Popoiag, cel care a interzis sloganul USR-PLUS „O Românie fără hoție ” în județul Dâmbovița, vrea să fie detașat la CSM

Exclusivitate

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, în ședința de joi 14 ianuarie, “solicitarea referitoare la detaşarea în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a domnului judecător POPOIAG DRAGOŞ CONSTANTIN, preşedintele Tribunalului Dâmboviţa”.

Fan Ponta și Cazanciuc

Justnews a dezvăluit că judecătorul Dragoș Popoiag este cel care a interzis sloganul USR-PLUS „O Românie fără hoție ” în județul Dâmbovița. El s-a declarat un susținător al paginii de internet victorponta.ro și a apreciat pagina senatorului PSD Robert Cazanciuc, căsătorit cu verișoara lui Ponta. În același timp, potrivit profilului său de Facebook, magistratul urmărește grupul News Romania, o comunitate de pe rețeaua de socializare care promovează știri conspiraționiste de pe nationalisti.ro, un site care critică inclusiv purtarea măștii de protecție în timpul pandemiei. Pentru echilibrul necesar unui judecător performant, Dragoș Popoiag, fost candidat din partea tribunalelor pentru o funcție în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), are și alte preferințe, unele chiar firești. Este vorba de paginile de facebook care promovează Cinematografia veche, Noua Toyota Land Cruiser, Orașul Timișoara, grupul Fața Hidoasă a Corupției, Literatura de azi sau Metallica.

Opinie de judecător: „O Românie fără hoție” este mesaj defăimător

În calitate de președinte al Biroului Electoral Dâmbovița, Popoiag a admis o cerere a PSD și a interzis sloganul „O Românie fără hoție” cu argumentul că este un “mesaj defăimător”. Magistratul face parte dintre judecătorii care au protestat față de decizia fostului ministru Tudorel Toader, care a amânat, prin OUG, posibilitatea pensionarii la 20 de ani vechime. Astel, potrivit publicatiei luju.ro, 396 de judecatori s-au opus atunci modificărilor lui Toader, printre care și președintele Tribunalului Dâmbovița, judecătorul Dragoș Constantin Popoiag.

Juridice.ro a scris că judecătorul a absolvit un master la celebra Universitate Valahia din Târgoviște, loc în care a început și doctoratul în 2011. El este căsătorit cu Elena Carmen Popoiag, judecătoare la Secția civilă a instanței supreme. Și soția acestuia a semnat pentru pensionarea timpurie din sistem.  Împreună, cei doi au încasat, potrivit ultimei declarații de avere, venituri totale de aproape 550.000 de lei. ( 110.000 euro). 

PSD a cerut, șeful BEC Dâmbovița a decis

Membrii Biroului Electoral de Circumscripție Dâmbovița au aprobat, în data de 12 noiembrie 2020, o decizie prin care mesajul „O Românie fără hoție” este interzis spre difuzare pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. Plângerea fusese depusă de reprezentanții PSD pe motiv ca sloganul „O Românie fără hoție” incită la ură și la xenofobie. „În mod concret, această aliantă electorală a folosit mesaje care dezavantajeaza toți competitorii electorali, prin afișele cu sloganul „O Românie fără hoție” mesaje tipărite pe materiale de propagandă electorală care nu sunt prevazute de Lege”, se arăta în plângerea formulată de PSD Dâmbovița. Judecătorul Popoiag a admis plângerea pe mai multe considerente, printre care și acela că „mesajul induce în eroare și are un pronunțat caracter defăimător, întrucât este de natură de a induce în eroare electoratul, transmițând în mod indirect ideea că restul competitorilor electorali ar agrea o situație contrară mesajului din slogan, în sensul că aceștia ar favoriza încălcarea legii penale”. 

Decizia a fost răsturnată la BEC

Biroul Electoral Central (BEC) a admis în 15 noiembrie contestația USR-PLUS împotriva hotărârii Biroului Electoral de Circumscripție Dâmbovița. Decizia a fost semnată de judecătoarea Maricela Cobzariu de la instanța supremă, reprezentantul judecătorilor în BEC pentru alegerile generale din decembrie 2020. „Este fundamental, într-o societate democratică, să fie protejată desfășurarea liberă a dezbaterilor publice. CEDO acordă acordă cea mai mare importanță libertății de exprimare în contextul dezbaterii politice și consideră că nu s-ar putea aduce restricții unui discurs politic fără motive imperioase (…) BEC constată că, în speță, ne aflăm în prezența unei exercitări cu bună credință a dreptului la libera exprimare sloganul folosit neputându-se circumscrie noțiunii de material denigrator sau defăimător, astfel cum a reținut în motivarea sa Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr.16 Dâmbovița. Acest slogan reprezintă, în esență, un îndemn la respectarea legii care nu produce o vătămare a drepturilor și intereselor unei persoane, sau un prejudiciu de natură morală sau materială”, se arăta atunci în decizia definitivă a BEC.

foto: facebook.com

 

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie