Judecătorul Cristi Danileț: “în cazul fraudării examenelor, aș înăspri interdicția de a mai da la Drept, nu doar la Universitatea București, ci la orice altă facultate de Drept din România timp de 10 ani”
- Găină Raluca
- martie 12, 2021
Cazul celor 45 de studenți la drept exmatriculați în urma fraudării examenelor, a împărțit opinia publică în două. Validarea deciziei de exmatriculare a studenților din primul an de la Facultatea de Drept, luată de rectorul Universității București, Marin Preda, a fost criticată, dar și lăudată. JustNews a stat de vorbă cu judecătorul Cristi Danileț, pentru a afla părerea unui reprezentant al legii.
‘’Eu nu consider că această sancțiune este prea aspră, din contră aș înăspri interdicția de a mai da la Drept, nu doar la Universitatea București, ci la orice altă facultate de Drept din România timp de 10 ani.
Regulamentul activității studenților la Facultatea de Drept a Universității București prevede o singură sancțiune pentru fraudă la examen și anume exmatricularea. Odată cu exmatricularea intră în vigoare și o interdicție ca respectivul student să fie reînmatriculat timp de trei ani la aceeași facultate, așadar el are dreptul fie să meargă la o altă facultate imediat, fie să aștepte 3 ani, după care să revină la drept. Eu nu consider că această sancțiune este prea aspră, din contră aș innăspri interdicția de a mai da la drept, nu doar la Universitatea București, ci la orice altă facultate de drept din România timp de 10 ani și o să explic și de ce. Din rândul studenților la Drept se vor selecta viitorii oameni ai legii judecătorii, procurori, avocați, notari, executori judecătorești. De la toți aceștia se așteaptă maximum de corectitudine. Toți vrem ca oamenii legii să fie profesioniști, integrii, insă îmi este greu să cred că un student la Drept care a copiat încă din anul întâi, poate să ajungă un om al legii cinstit. Mai mult, în acest caz, discutăm despre o organizare a studenților pe un grup în care au stabilit cine rezolvă testele, cum să primească răspunsurile, cu alte cuvinte este o vorba despre o premeditare. Dacă aceste lucruri se intâmplă incă din anul intâi, nu vreau să-mi imaginez ce se intâmplă in ceilalți ani.
Suntem naivi, dacă nu chiar ipocriți, să credem că există în România asta doar 45 de studenți care au încercat să fraudeze un examen. Nici vorbă! Fenomenul copiatului la facultăți durează de mulți ani în România, iar eu sunt atât de speriat de proporțiile acestui fenomen, încât la un moment dat am atras atenția că sunt generații care încearcă să copieze la examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii. Am prins licențiați la drept care au încercat să intre prin fraudă la I.N.M. Eu nu știu câți nu au fost prinsi, dar tot acest fenomen de copiere la Facultatea de Drept aruncă o umbră puternică de îndoială asupra corectitudinii examinărilor de la drept, asupra acoperirii de competența a notelor aflate în diplome și desigur asupra sistemului de justiție din România.
Din păcate sunt facultăți în care se știe chiar de către profesor că studenții copiază, dar se închid ochii din rațiunea de a nu pierde studenții și prin urmare a nu pierde taxele. De asemenea, este foarte ușor de copiat la examenele de tip grilă și cred că soluția care trebuie adoptată este una complexă. Pe deoparte să se renunțe la examenul de tip grilă care nu favorizează decât învățarea mecanică, nicidecum examinarea rationamentului unui student, a argumentelor aduse de către acesta, a modului în care se raportează la lume, la istorie, la civilizație, și sincer, nici măcar nu poți examina nivelul de cunoaștere al limbii române.
În al doilea rând cred că trebuie crescută responsabilitatea studenților și a profesorilor. De aceea profesorii cu grave carente de comportament, profesorii plagiatori, profesorii condamnați penal trebuie să părăsească sistemul de învățământ. Pe de altă parte studentii trebuie să ințeleagă ca ei sunt acolo să se pregăteasca în mod temeinic să devină profesioniști. Așa cum multora nu le convine situația in care este România, tot așa, nici nouă nu ne convine modul în care unii dintre studenți ajung să se pregătească.
Ceea ce este incredebil în acest caz este tăcerea totală a organizațiilor studențești, ceea ce pe mine mă face să mă gândesc la un soi de complicitate la nivel moral a acestor comportamente. Organizatiile studentesti știu ce se întâmplă în facultăți, însă iși limitează acțiunile doar la aspecte sindicaliste, din păcate.
Puțini am văzut să militeze pentru corectitudine, profesionalism și integritate. De aceea cred că orice dezbatere publică pe subiectul starii învățământului romanesc, dar mai ales al învățământului superior este benefică, indiferent cine se supără. Și repet ceea ce am spus, suntem ipocriti să credem că vorbim doar de un eveniment izolat.
Sunt studenți care au încercat să denunțe cazuri de fraudare a unui examen și au ajuns chiar ei să fie izolați de către colegii lor. Mie asta mi se pare un lucru revoltător. Să fii om al legii, sau viitor om al legii, să susții respectarea regulilor, ale regulamentelor și tu să ajungi să fii izolat de către colegi, este inacceptabil. Sunt convins că cel care susține respectarea legii trebuie încurajat, trebuie susținut și nicidecum nu trebuie dat la o parte, și atât timp cât avem la facultățile de drept din tară, inclusiv la București, profesori de drept condamnați penal, acolo avem o vulnerabilitate uriașă’’, a declarat pentru Justnews judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
foto: facebook.com

