Justnews.ro

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii avea programată, în ședința de joi, 11 februarie, luarea unei decizii privind punerea în executare a sentinţei civile nr. 201 din 23 iulie 2020 a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Timişoara, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 142/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Membrii Secţiei pentru judecători a CSM au hotărât să amâne deocamdată discutarea acestei probleme.  Este vorba de consecințele unei dispute în instanțe care viza Secția pentru judecători a CSM și în care protagonist principal a fost judecătorul Marian Vlad-Valentin, de la Curtea de Apel Alba Iulia (detașat în prezent la Judecătoria Șimleu Silvaniei).

Soția în prima linie a luptei contra covid-19, copilul singur acasă

La începutul anului trecut, judecătorul Marian Vlad-Valentin a formulat o cerere de transfer de la Curtea de Apel Alba Iulia, la Curtea de Apel Oradea. Motivele invocate erau în primul și primul rând de ordin familial: judecătorul activa la o instanță ( Alba Iulia) aflată la 500 de kilometri de familia și domiciliul său (Oradea), iar soția lui, medic la un spital important din Oradea, se afla în prima linie a luptei împotriva COVID 19. Judecătorul a arătat că soția lui efectua gărzi cel puțin de 4-5 ori pe lună, lipsind de acasă cel puțin 24 de ore pe fiecare gardă, iar copilul lor minor era lăsat în grija altor persoane sau chiar singur acasă. Mai mult, soția sa este și asistent universitar la Universitatea din Oradea -Facultatea de Medicină și Farmacie, desfășurând activitatea universitară după programul de clinică, astfel încît deseori ajungea la domiciliu abia seara, în jurul orelor 20. Acest mod de viață, a argumentat judecătorul, avea un puternic impact emoțional asupra copilului, aflat la o vârstă fragedă.

Un aviz favorabil și unul nefavorabil

La cererea de transfer înaintată Secției pentru judecători a CSM, Curtea de Apel Oradea a exprimat un aviz nefavorabil, în timp ce avizul Curții de Apel Alba Iulia a fost unul favorabil. Avizul nefavorabil a fost justificat prin faptul că instanța din Oradea avea nevoie de judecători pe Civil și Contencios, iar magistratul în cauză în desfășura activitatea la Curtea de Apel Alba Iulia pe Penal. Chiar dacă Marian Vlad-Valentin a argumentat că a activat anterior lunii iulie 2015, în secțiile civile ale mai multor instanțe. Astfel, la numirea în funcția de judecător la Judecătoria Marghita, începând cu anul 2009, a activat în complete mixte civil și penal, la data de 5 mai 2014 a fost delegat inițial o perioadă de 6 luni la Judecătoria Satu Mare în cadrul secției Civile, iar în iunie 2015 a promovat la Tribunalul Bihor la secția de contencios administrativ. Prin Hotărârea 383/24 martie 2020,  Secția pentru judecători a CSM a decis să respingă, cu o majoritate de 8 la 3, cererea judecătorului Marian Vlad-Valentin de a se transfera la Curtea de Apel Oradea.

5 cereri de transfer în zadar

Marian Vlad-Valentin a formulat, de-a lungul timpului, 5 cereri de transfer, în scopul de a-și reuni familia. Lupta lui fost în zadar, până când s-a adresat instanței de contencios administrativ. La data de 23 iulie 2020, Curtea de Apel Timișoara a anulat actul administrativ care vătăma interesele magistratului, respectiv Hotărârea Secției de judecători a CSM nr.383 din 24 martie 2020 și, ca o consecință firească a anulării actului administrativ vătămător, Curtea a decis să oblige CSM să emită o hotărâre prin care să dispună transferul judecătorului la Curtea de Apel Oradea.

Luna trecută și instanța supremă i-a dat dreptate judecătorului Marian Vlad-Valentin:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de recurentul – pârât Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinţei civile nr. 201 din 23 iulie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 ianuarie 2021.

Alte articole