Judecătorii vor tranșa luna viitoare cine rămâne în viața politică dâmbovițeană: partidul sau coaliția intitulată „Blocul Suveranist Român”

Exclusivitate

Curtea de Apel București va trebui să decidă, peste o lună, dacă admite sau respinge apelul formulat de 3 persoane în ce privește soluția dispusă de Tribunalul București, prin care, în martie anul acesta, a fost respinsă cererea de înregistrare a partidului politic „BLOCUL SUVERANIST ROMÂN” (BSR), ca neîntemeiată. Termenul inițial de judecată a litigiului de la Curtea de Apel a fost devansat de la 19 octombrie la 21 septembrie 2023.

Trei persoane – Eremia Florin, Ciocotiș Vasile și Ivănescu Lucian-Leonida – au solicitat, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București, Secția a III-a Civilă, la data de 11.11.2022, înscrierea în Registrul formațiunilor politice a partidului numit ”BLOCUL SUVERANIST ROMÂN”, prescurtat BSR, în conformitate cu dispozițiile Constituției României și ale Legii partidelor politice nr. 14/2003.

Numai că, la data de 29.09.2022, anterior introducerii respectivei cereri, o altă persoană, intervenientă în dosar, a formulat o cerere către OSIM pentru înregistrarea unei mărci la nivel național, respectiv a mărcii ”Blocul Suveranist Român”, astfel cum reiese din înscrisurile depuse la dosar. De asemenea, așa cum a învederat reprezentantul Ministerului Public, în mass-media apăruse informația că, tot la data de 29 septembrie 2022, un număr de 6 partide – Partidul Ecologist Român (PER), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), Partidul Neamul Românesc (NR), Forța Națională (FN), Partidul România Noastră (PRN) și Blocul Unității Naționale (BUN) – au hotărât constituirea unei coaliţii politice electorale (deci nu a unui partid politic), cu denumirea „BLOCUL SUVERANIST ROMÂN”. În opinia reprezentantului Ministerului Public, prin folosirea denumirii “Partidul Blocul Suveranist Român” s-ar produce confuzie în rândul electoratului, deoarece s-ar crea impresia că este vorba despre coaliţia „Blocul Suveranist Român” şi nu despre un partid politic, ceea ce nu ar fi admisibil.

În consecință, judecătorul a constatat faptul că nu erau întrunite condiţiile prevăzute de Legea nr. 14/2003 republicată pentru înfiinţarea acestui partid politic deoarece ar folosi denumirea unei coaliţii electorale, anunțate la data de 29.09.2022 (aspect de notorietate publică), din care fac parte mai multe partide, înregistrate în prezent în Registrul Partidelor Politice. În plus, petenții nu au obținut acordul expres al intervenientului pentru a folosi denumirea „Blocul Suveranist Român”, pentru care acesta a formulat anterior cerere de înregistrare a mărcii. Acestea au fost motivele, consemnate de rejust.ro, care au determinat instanța de fond să respingă cererea de înregistrare a partidului politic “Blocul Suveranist Român”.

spot_img

Articole recente

Fiscul nu i-a convins pe judecători să angajeze răspunderea unei persoane în solidar cu mama sa, urmărită penal și devenită insolvabilă

Prin Decizia de angajare a răspunderii solidare, emisă în decembrie 2021 de Administrația Națională a Finanțelor Publice - Direcția...

Mai multe articole din aceeași categorie