Normele de organizare a concursurilor de admitere în magistratură vor avea caracter de lege, după ce un proiect în acest sens al Ministerului Justiţiei a fost lansat pe circuitul de avizare interministerială şi urmează să fie aprobat de guvern. Documentul pune în acord legislaţia în materia concursurilor de admitere în magistratură şi la Institutul Național al Magistratuirii, precum şi de absolvire a Institutului şi a examenului de capacitate cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 121/2020 care prevede ridicarea la rang de lege a normelor respective
Totodată, proiectul de lege, intitulat „Mica reformă a INM”, stabilește, cu caracter temporar, durata cursurilor în anii 2020 și 2021 la Institutul Național al Magistraturii precum și a stagiului judecătorilor și procurorilor care au fost admiși la INM.
Potrivit noilor reguli, durata cursurilor la Institutul Național al Magistraturii în anii 2020 și 2021 va fi de doi ani, iar judecătorii și procurorii care au fost admiși la Institutul Național al Magistraturii în anii 2020 și 2021 vor parcurge un stagiu de un an.
După afişarea rezultatelor definitive ale concursului, candidaţii admişi după cele două etape ale concursului vor fi verificaţi sub aspectul îndeplinirii condiţiei bunei reputaţii.
Verificarea condiției de a fi apt din punct de vedere psihologic se realizează anterior susținerii probei interviului, în cazul concursului de admitere în magistratură și la INM. De asemenea, a fost introdusă posibilitatea contestării probei interviului în cazul concursului de admitere în magistratură și la INM.
Ministerul Justiţiei susţine că ridicarea normelor de concurs și examen la rang de lege, în acord cu Decizia Curții Constituționale, conferă o mai mare transparență, stabilitate și legitimitate procedurilor de concurs și examen. MJ mai arată că stabilirea duratei de un an a stagiului judecătorilor și procurorilor stagiari precum și a duratei de doi ani a cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiție este o soluție care evită agravarea deficitului de resurse umane ce s-ar produce prin majorarea intempestivă a acestei durate, în acord cu capacitatea prezentă de școlarizare și instruire pe care o deține INM.
Proiectul a fost avizat cu observații de Consiliul Superior al Magistraturii și a fost trimis ministerelor pe circuitul de avizare inter-ministerială, urmând să fie transmis către Guvern în cel mai scurt timp, după primirea avizelor.