Judecătorii resping definitiv o contestație la executare făcută din pușcărie de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar

Exclusivitate

Judecătorii Curții de Apel București au hotărât săptămâna trecută să respingă definitiv o contestaţie la executare  formulată de contestatorul-condamnat Blejnar Sorin, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

  • Solutia pe scurt: Dp.379/CO/În baza art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod proc. pen. rap. la art. 597 alin. 7 Cod proc. pen. respinge contestaţia formulată de contestatorul-condamnat Blejnar Sorin împotriva sentinţei penale nr. 179/16.10.2020 pronunţate de Tribunalul Ilfov – Secţia Penală, ca nefondată. Menţine sentinţa penală atacată. În baza art. 275 alin. 2 Cod proc. pen. obligă contestatorul-condamnat la 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 26.11.2020.

O decizie similară fusese pronunțată anterior de Tribunalul Ilfov.

Condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Sorin Blejnar a fost încarcerat în mai anul trecut după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, la 5 ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, decizia fiind definitivă. Digi24 scrie că, în acest dosar, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată în 16 decembrie 2016 pentru trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul ANAF, Sorin Blejnar a acceptat din partea omului de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă promisiunea de a-i oferi 20 la sută din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate.

În schimbul banilor, Blejnar i-a cerut lui Dan Stroe, pe atunci director de achiziţii şi investiţii publice în ANAF, să ia măsuri astfel încât firma Romsys, controlată de Berdilă, să primească acele contracte. În schimb, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Sorin Blejnar şi subalternul său ar fi primit 13.172.520 de lei, printr-o firmă ”fantomă” controlată de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.

Din această sumă, lui Blejnar i-ar fi revenit 12.513.894 de lei, respectiv aproximativ trei milioane de euro, au scris procurorii în actul de sesizare a instnaţei. Anchetatorii susţin că Sorin Blejnar ar fi folosit cinci firme de tip fantomă, ai căror asociaţi sunt cu precădere cetăţeni arabi, pentru a scoate din bancă cele aproximativ trei milioane de euro primite drept mită de la societatea în favoarea căreia a intervenit pentru câştigarea a două contracte cu ANAF. Fostul director de achiziţii şi investiţii publice din ANAF Dan Stroe le-a spus procurorilor DNA Ploieşti că a dus mita provenită din contractele încheiate de ANAF cu firma Romsys în biroul lui Blejnar. Banii i-ar fi fost duşi lui Blejnar în cutii de hârtie de copiator.

Sorin Blejnar mai este trimis în judecată într-un alt dosar de corupție, ce a fost  instrumentat de DNA și a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul ”Motorina”, deși la Curtea de apel primise o condamnare de 5 ani de ânchisoare.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

Procesul de 140 milioane de dolari pentru recuperarea „creanței Libia” de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, amânat din cauza protestului avocaților

Magistrații Curții de Apel București au amânat, la termenul din 22 februarie 2024, judecarea dosarului în care Statul Român încearcă...

Mai multe articole din aceeași categorie