În noiembrie 2021, Tribunalul București a decis că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, vor trebui să-i plătească daune morale de 150.000 de lei fostului şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Tudose Liviu Mihail, pentru reținerea și arestarea sa ilegală într-un dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA Ploiești. Soluția instanței a fost atacată de pârâții DNA și Statul Român, iar marți, 14 martie 2023, Curtea de Apel București a decis să reducă cuantumul daunelor morale acordate fostului procuror:
- Solutia pe scurt: Respinge apelul formulat de apelantul-reclamant, ca nefondat. Admite apelurile declarate de apelantul-pârât Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, şi de apelantul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că: Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 40.000 lei reprezentând daune morale cauzate prin reţinerea şi arestarea nedreaptă a reclamantului şi la plata dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 1.200 lei reprezentând onorariu avocat, cu aplicarea art. 453 alin. (2) Cod procedură civilă. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei. Respinge cererea apelantului-reclamant privind acordarea cheltuielilor de judecată în apel, ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 30 de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 14.03.2023
Tudose Liviu Mihail a fost achitat în 2018, printr-o decizie definitivă a Curții Supreme, în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Dosarul în cauză îl viza pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, amintește Hotnews. Conform procurorilor anticorupţie, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă. Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală. „Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă l-a convins pe Tudose să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, susţineau procurorii Unității de elită a DNA din Ploiești, Lucian Onea si Cerasela Răileanu.