Curtea Militară de Apel a hotărât miercuri, 27 septembrie 2023, ca doar în cazul unuia dintre foștii șefi ai Jandarmeriei să fie redeschis dosarul penal instrumentat de procurorii Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul DNA:
- Solutia pe scurt: In baza art 335 al 4 si 41 Cpp constata legalitatea si temeinicia Ordonantei nr 169/C1/2023 din 21.08.2023 a PICCJ-DNA si confirma redeschiderea urmaririi penale in ceea ce il priveste pe intimatul Enescu Bogdan cu privire la savarsirea infractiunii prevazute de art 132 din L 78/2000 rap la art 300 Cp si 35 alin 1 Cp. Respinge cererea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale cu privire la intimatii Florea Constantin si Sindile Ionut Catalin. Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Definitiva Pronuntata in camera de consiliu azi 27 sept 2023.
Dosarul va viza astfel infracțiunea de abuz în serviciu (reglementat de art. 13indice2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancționarea faptelor de corupţie). Dosarul, ce inițial viza fapte de uzurpare a funcției, a fost închis în perioada în care DNA Militar era condus de procurorul militar orădean Liviu Alexandru Lascu, care a fost înlocuit, începând din iulie anul acesta, de procurorul militar Adrian Gr. Mircea.
În septembrie 2020, procurorii militari ai DNA anunțau într-un comunicat efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:
- ENESCU BOGDAN, colonel, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (10 acte materiale);
- FLOREA CONSTANTIN, general de brigadă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în prezent inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Dolj, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 acte materiale);
- SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN, colonel în rezervă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fost comandant al Școlii de Aplicație pentru Ofițeri ai Jandarmeriei Române „Mihai Viteazul”, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale).
Cei trei erau suspectați că ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi bănești în sumă totală de 79.852 lei reprezentând circa 900 de ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dipoziție a șefului ierarhic superior și fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate.
Astfel, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Enescu Bogdan ar fi aprobat, în perioada mai – iunie 2020, statele de plată și centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar și ar fi încasat drepturi bănești în sumă de 36.068 lei, reprezentând ore suplimentare, aferente perioadei ianuarie – aprilie 2020, fără respectarea prevederilor legale, respectiv fără ca efectuarea orelor suplimentare să fi fost dispusă de șeful ierarhic superior și fără ca, din documentele întocmite, să fi rezultat caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate. Concret, suspectul ar fi încasat bani pentru ore suplimentare cu încălcarea art. 21 alin. (1) și (4) din Legea–cadru nr. 153/2017 și art. 35 alin. (3) și (6) din O.u.G. nr. 114/2018.
La rândul său, în perioada august – octombrie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Florea Constantin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea acelorași prevederi legale, ulterior ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan, (deși acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna mai 2020, drepturi bănești în sumă de 15.619 lei.
În mod similar, în perioada septembrie 2018 – martie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Sindile Ionuț-Cătălin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea prevederilor legale, ulterior, în luna iunie 2020, ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan, (deși acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna iulie 2020, drepturi bănești în sumă de 28.165 lei.