Judecătorii joacă ping-pong cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de un inculpat cu procurorii DNA

Exclusivitate

În aprilie 2023, a fost înregistrată, pe rolul Tribunalului Bucureşti, sesizarea privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu procurorii DNA de către inculpatul Preduţoiu Theodor, care a recunoscut săvârșirea următoarelor infracțiuni:

  • două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, din care una cu consecințe deosebit de grave
  • două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Prin sentința nr. 909 din data de 18.07.2023, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, a fost respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de inculpat cu Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, cauza fiin retrimisă procurorului în vederea finalizării urmăririi penale. Curtea de Apel București a respins apoi ca nefondat apelul declarat de inculpatul Preduţoiu Theodor împotriva sentinţei penale nr. 909 din data de 18.07.2023. Judecătorii au decis să retrimită procurorului DNA dosarul privind acordul de recunoaștere a vinovăției al inculpatului Preduţoiu Theodor, după ce au remarcat că în sarcina acestuia s-a reținut săvârșirea infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată în perioadele noiembrie 2017 – iunie 2018 și respectiv noiembrie 2017 – mai 2018, or, prin raportare la termenul de 5 ani de prescripție a răspunderii penale, reieșea faptul că acest termen s-a împlinit anterior datelor de 10.04.2018, 03.05.2018, 16.05.2018 și 14.06.2018.

În 23 februarie 2024, Tribunalul București a admis, de această dată, acordul de recunoaştere a vinovăţiei, prin care inculpatul a acceptat pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicată pe un termen de supraveghere de 3 ani. Numai că zilele trecute, Curtea de Apel București a respins din nou înțelegerea dintre inculpat și DNA:

  • Solutia pe scurt: Decizia penală nr.1435/A din 21.11.2024 – În baza art. 421 alin.1 pct. 2 lit. a C.proc.pen., admite apelurile declarate de apelantele – persoane vătămate UAT BAIA-SPRIE Jud. Maramureş şi UAT COLTĂU Jud. Maramureş împotriva sentinţei penale nr. 232 din data de 23.02.2024 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 31268/3/2023. Desfiinţează, în integralitate, sentinţa penală nr. 232 din data de 23.02.2024 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 31268/3/2023 şi, rejudecând: În baza art. 485 alin. 1 lit. b C.proc.pen., respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, cu inculpatul PREDUȚOIU Theodor în dosarul de urmărire penală nr. 393/P/2023 şi dispune trimiterea dosarului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului, în baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen., dispune ca toate aceste cheltuieli judiciare să rămână în sarcina statului. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat în prezentul apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată azi, 21.11.2024, prin punerea la dispoziția apelantelor-persoane vătămate, intimatului-inculpat, a intimatei– persoană vătămată și a parchetului, prin mijlocirea grefei.

Acest dosar este disjuns dintr-unul mai mare, pornit de la o sesizare a Departamentului pentru Lupta Antifraudă, în legătură cu încheierea și derularea contractului de prestări servicii catering nr. 3913/87/23 din noiembrie 2017, încheiat de autoritatea contractantă UAT Baia Sprie (județ Maramureș), în cadrul proiectului cu finanțare europeană POCU/20/4/2/101989 ”Măsuri inovatoare pentru ocuparea forței de muncă și combaterea sărăciei și excluziunii sociale!”. În dosarul mai mare, instrumentat de procurorii DNA, au fost trimiși în judecată primarul din Baia Sprie, Sebastian Alin Bîrda, 3 funcționari ai primăriei, două persoane juridice și 5 persoane fizice. Dosarul se află pe rolul Secției Penale a Tribunalului Maramureș. Cauza vizează contractul de finanțare din fonduri europene în care Primăria Baia Sprie a derulat o procedură simplificată de achiziții de servicii catering necesare pentru un grup țintă de beneficiari, respectiv persoane din comunități defavorizate care participă la programe ce au ca și obiect activități de formare profesională, educative, etc, în valoare de 2.614.540, 11 lei.

Firma care a câștigat licitația (ce ar fi depus însă informații false, după cum susține DNA) a subcontractat în întregime serviciul, dar nu a mai informat Primăria Baia Sprie. Primarul Sebastian Alin Bîrda a respins faptul că instituţia ar fi avut cunoştinţă că actele depuse la licitaţie de firma ofertantă ar fi fost false. „Suntem acuzaţi ca am fi ştiut că firma a depus la licitaţie acte false, fapt total neadevărat în condiţiile în care ofertanţii depun documente pe propria răspundere. Primăria Baia Sprie şi nici un partener din proiect nu au suferit prejudicii de nicio natură, proiectul a fost dus la bun sfârşit fără a exista un prejudiciu, nici material, nici bănesc. Mai mult, Primăria Baia Sprie s-a îndreptat legal împotriva firmei contractoare şi consideră că organele judiciare vor lua deciziile care se impun” a spus Alin Bîrda, într-o postare pe pagina facebook a instituţiei.

spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie