Războiul din instanță pentru controlul Romprest: judecătorii tranșează definitiv problema Hotărârii AGOA din 28 iulie 2020

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat joi, 3 martie, soluția definitivă în procesul în care unul dintre acționarii companiei Romprest, Detaco Ltd, a formulat o acţiune în anulare a hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) din 28 iulie 2020:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul incident ca nefondat. Admite apelul declarat de apelanta Detaco Ltd. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că: admite cererea şi constată nulitatea Hotărârii Adunării Generale Ordinare a acţionarilor Companiei Romprest SA din data de 28.07.2020. Respinge cererile de intervenţie accesorie formulate de intervenienţii Europrest Invest SRL, Premium Management Team SRL şi Firstcom LLC în interesul pârâtei Compania Romprest SA. Respinge ca neavenit apelul declarat de apelanta Detaco Ltd împotriva soluției de anulare a Hotărârii Adunării Generale Ordinare a acţionarilor Companiei Romprest SA din data de 28.07.2020 emisă de acţionarul Detaco Ltd. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei atacate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică.
    Document: Hotarâre  355/2022  03.03.2022

Anterior, în iulie 2021, Tribunalul București anulase aceeași Hotărâre AGOA din 28 iulie 2020, prin care conducerea companiei fusese preluată de reprezentantul acţionarului Detaco Ltd, Maricel Păcuraru, în detrimentul acționarilor reprezentați de Mihai Dracea:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia nulităţi cererii de chemare în judecată, pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant, ca neîntemeiată. Respinge excepţia tardivităţii formulării cererii de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Respinge excepţia tardivităţii formulării cererii completatoare a cererii de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Detaco LTD în contradictoriu cu pârâtul Compania Romprest Service SA, ca neîntemeiată. Admite cererile de intervenţie voluntară accesorie formulate de intervenienţii Europrest Invest S.R.L., Premium Management Team SRL şi Firstcom L.L.C. în interesul pârâtei. Respinge excepţia tardivităţii formulării cererii introductive, invocată de intervenientul accesoriu Detaco LTD în dosarul conex nr. 21661/3/2020, ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii Premium Management S.R.L. şi Europrest Invest S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul Compania Romprest Service S.A., ce face obiectul dosarului conex nr. 21661/3/2020. Admite cererea de intervenţie accesorie în favoarea reclamanţilor, formulată de intervenientul Firstcom LLC. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului, formulată de intervenientul accesoriu DETACO LTD, ca neîntemeiată. Dispune anularea Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor pârâtului Compania Romprest Service S.A. din 28.07.2020, emisă de acţionarul Detaco LTD. Dispune menţionarea în registrul comerţului şi publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a prezentei hotărâri judecătoreşti la data rămânerii sale definitive. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 07.07.2020.
Ședința din 28 iulie 2020

G4media.ro precizează că în şedinţa AGOA din 28 iulie 2020 a fost aprobată numirea „în funcţia de administrator Romprest, respectiv preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General a dlui Beniamin Cionată-Păcuraru” din partea acţionarului Detaco Ltd. Propunerea fusese făcută de preşedintele de şedinţă Maricel Păcuraru, omul de afaceri ce controlează postul de televiziune Realitatea Plus și socru al lui Beniamin Cioantă-Păcuraru.

De asemenea, tot în şedinţa din 28 iulie 2020 a fost aprobată începerea „acţiunii în răspundere contra administratorului Adimi Marian Bogdan, acesta deţinând funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General Adjunct, pentru suspiciuni de prejudiciere a Societăţii Compania Romprest Service – S.A., şi mandatarea Preşedintelui Consiliului de Administraţie să exercite acţiunea în justiţie”, potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial.

Cine sunt acționarii Romprest

Hotnews.ro menționează că acționarii Romprest Service SA sunt:

  • FIRSTCOM LLC- Cota de participare: 3.5443%
  • DETACO LTD- Cota de participare: 42.6916%  
  • S.C. COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI S.A.- Cota de participare: 10%.
  • PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL- Cota de participare: 13.7641%
  • EUROPREST INVEST SRL – Cota de participare: 30%

Compania Romprest Service SA a fost fondată de Florian Walter în 2011, firma devenind cel mai mare grup de servicii de curăţenie şi strângerea gunoiului din România.  Potrivit informațiilor din presă, după decesul lui Florian Walter în 2019, Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, preia acțiunile Detaco ltd de la Alexandru Cosmin Walter, fiul fostului patron Florian Walter. Firma Detaco ltd este controlată în prezent de Magnum International Consulting, al cărei unic acționar este Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul lui Maricel Păcuraru.

Dracea versus Păcuraru

În schimb, după cum amintește G4media.ro, companiile Europrest Invest SRL și Premium Management Team SRL sunt controlate de Andrei-Mihai Dracea, implicat în afaceri cu statul în domeniul sănătății. El controlează astfel 43,76% din Romprest. Este pachetul de acțiuni preluat în 2014 de la fondul de investiții 3i Group PLC de către oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu și Radu Budeanu, (a cărui soție deține CanCan și Gândul), ambii membri ai grupului de la Monaco. Dobrescu a preluat 30 la sută din acțiunile Romprest prin firma Europrest Invest SRL, iar Budeanu, 13,76%, prin Premium Management Team SRL. De menționat că administrator la Europrest Invest SRL este Bogdan Adimi, prieten din copilărie cu Radu Budeanu, în prezent vicepreședinte al CA al Romprest și director adjunct. Orlando Valache, un alt prieten al lui Radu Budeanu, este membru neexecutiv în CA al Romprest și administrator al operatorului de salubritate din partea Premium Management Team SRL pe când această firmă era deținută de Radu Budeanu.

În prezent, nici una dintre grupările care dețin pachete de acțiuni semnificative la Romprest – gruparea Păcuraru și gruparea Dracea – nu deține pachetul de control în companie. Orice decizie majoră în operatorul de salubritate trebuie arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București SA, companie controlată de Ministerul Transporturilor, mai scrie G4media.ro.

 

foto:romprest.eu

spot_img

Articole recente

A început concursul de recrutare pentru ocuparea a 15 posturi de specialist IT în cadrul parchetelor

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, la data de 17...

Mai multe articole din aceeași categorie