Judecătorii ÎCCJ resping contestația la executare formulată de fostul deputat PNL de Vaslui, Dan Bordeianu, condamnat la închisoare cu suspendare

Exclusivitate

Dan Bordeianu, fost parlamentar liberal de Vaslui, trecut apoi la PSD,  si sotia acestuia, Nicoleta, au fost condamnați definitiv în data de 7 aprilie 2020, de către un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dan Bordeianu a primit o pedeapsă de 2 ani si 8 luni închisoare cu suspendare, iar soția acestuia, Nicoleta, de 3 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei doi au fost găsiți vinovați pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată   și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată .  Procesul a fost rejudecat la instanța supremă după ce în iunie 2019 au fost  desființate sentințele definitive de condamnare primite de către cei doi,  în baza deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de la ICCJ.

În data de 3 iunie 2022, fostul politician și soția lui au formulat contestație la executare, iar luni, 20 iunie 2022, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat soluția definitivă în această speță:

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondată, contestaţia la executare formulată de condamnaţii Bordeianu Dan şi Bordeianu Nicoleta împotriva deciziei penale nr. 34 din 7 aprilie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători în dosarul nr. 3219/1/2018*. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 iunie 2022.
Faptele

Potrivit procurorilor, pentru realizarea unui proiect din judeţul Vaslui, având ca obiect „alimentarea cu apă şi amenajare poduri şi podeţe în localităţile Deleni, Zininca, Bulboaca”, au fost comise infracţiuni de abuz în serviciu şi fals, relativ la executarea şi plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între Primăria comunei Deleni, reprezentată de primarul Vasile Zanfir şi SC Ecoloc SRL Huşi, al cărei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu. Lucrările, care trebuiau finalizate în anul 2010, erau finanţate integral din fondurile publice aveau ca finalitate îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor arondaţi unei arii rurale, prin oferirea posibilităţii alimentării cu apă potabilă a gospodăriilor. În rechizitoriul întocmit de procurori se mai preciza că Dan Bordeianu a participat din partea S.C. Ecoloc. S.R.L., în calitate de director (calitate în care a semnat şi un act adiţional), la derularea lucrărilor  figurând ca delegat pe un număr de 8 facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse în circuitul financiar contabil şi prezentate pentru plată primarului comunei Deleni judeţul Vaslui, inculpatul Vasile  Zanfir, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a semnat ca bun de plată 17 facturi fiscale şi tot atâtea ordine de plată. Ulterior, acestea au fost decontate deşi lucrările nu au fost conforme cu proiectul şi nu au fost finalizate. Potrivit anchetatorilor, în zonă nu a fost executat niciun hidrant, nicio cişmea şi nici nu există rezervă de apă.

Fostul deputat, condamnat în trecut pentru viol

Dan Bordeianu a ajuns pe listele electorale și apoi deputat în Parlamentul României, în pofida faptului că suferise în trecut o condamnare pentru viol. În 1985, pe când avea 17 ani, a fost condamnat alături de alţi doi tineri, la 5 ani de detenţie la „şcoala de corecţie” de la Târgu Ocna, fiind acuzat că au acosatat o tânără de pe stradă, în timp ce se întorcea de la serviciu şi au violat-o. În 2010, când a fost făcută publică condamnarea sa pentru viol, Bordeianu a declarat că ar fi fost bătut două săptămâni de miliţieni pentru a recunoaşte faptele ce, spune el, nu le-ar fi sărvârşit. Cert este că a fost crezut de liderii PNL de la Bucureşti, care în 2012, l-au trecut din nou pe liste, în pofida opoziţiei liderilor locali ai PNL. Ulterior, Bordeianu a migrat la PSD. La ultimele alegeri, a fost trecut de PSD pe loc neeligibil, Dan Bordeianu pierzând alegerile. Pe larg despre subiect, în Adevărul .

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie