În apel, judecătorii îndulcesc pedeapsa unui consilier din Ministerul Dezvoltării, condamnat pentru trafic de influență

Exclusivitate

La începutul anului 2022, Viorel Dinu, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Serviciul Corp Control, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. După cum se arată într-un comunicat al DNA, în 28.01.2022, procurorii Secţiei de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Viorel Dinu, consilier evaluare – examinare în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Serviciul Corp Control, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi a omului de afaceri, Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă. Potrivit agenției Agerpres, Gheorghe Ciorbă este afaceristul care a fost implicat în dosarul foştilor miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în perioada septembrie – octombrie 2020, în calitatea menţionată, Viorel Dinu ar fi pretins, iar în luna noiembrie 2020 ar fi primit de la omul de afaceri menționat, un autoturism de lux nou, pentru a fi folosit de o rudă a sa. Autoturismul ar fi fost cumpărat în leasing cu sumă de 58.518,25 euro, fiind ulterior înmatriculat pe o firmă controlată de afacerist. „Folosul ar fi fost primit de inculpatul Viorel Dinu pentru ca, prin poziţia deţinută în minister, să îşi exercite influenţa pe care lăsa să se înţeleagă că o are asupra unor primari care aveau în derulare proiecte finanţate prin programe PNDL, astfel încât lucrările să fie realizate de firmele conduse în fapt de omul de afaceri. În plus, Dinu şi-ar fi exercitat influenţa asupra unuia dintre primari pentru ca omul de afaceri să achite avansul şi ratele de leasing pentru autoturismul primit”, au arătat procurorii DNA. Într-un context diferit, în iunie 2021, Viorel Dinu, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi ulterior ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la acelaşi om de afaceri, susţinând că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). El ar fi promis că îi va determina pe aceştia să admită o contestaţie formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitaţie la care firma participase, contestaţie care a fost admisă.

În martie 2023, Tribunalul București i-a găsit vinovați pe cei doi inculpați. Viorel Dinu a fost condamnat la două pedepse de câte 4 (patru) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Intanța a contopit pedepsele, iar la pedeapsa cea mai grea de 4 (patru) ani închisoare a adăugat o treime din cealalată pedeapsă de 4 (patru) ani închisoare, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare, inculpatul urmând a executa în final pedeapsa rezultantă de 5 (cinci) ani și 4 (patru) luni închisoare.  În plus, instanța a interzis inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și a dreptului de a ocupa o funcție în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe o perioadă de 5 (cinci) ani. La rândul său, Gheorghe Ciorbă a fost condamnat la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Judecătorul a aplicat apoi inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. (a) și (b) C.pen., respectiv interzice inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales în autorități publice sau în orice alte funcții publice și a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de 5 (cinci) ani.

Inculpații au atacat sentința cu apel, care a fost soluționat săptămâna trecută de către judecătorii Curții de Apel București. În cazul lui Gheorghe Ciorbă instanța a respins apelul, dar în cazul lui Viorel Dinu, judecătorii CAB au decis să-i reducă pedeapsa principală de la 4 ani închisoare la 2 ani şi 3 luni închisoare. Pedepsele au fost contopite așa că în final inculpatului Dinu Viorel i-a fost aplicată pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani închisoare. Instanța a mai hotărât suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare sub supraveghere, stabilind un termen de supraveghere de 4 ani. Decizia judecătorilor este definitivă.

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie