Justnews.ro

Curtea de Apel București a respins solicitarea de extrădare inițiată de Emiratele Arabe Unite în cazul lui Ghosen Osama, pe numele căruia se află „o notiță roșie” (Red Notice) de urmărire internaţională prin Interpol, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere.

  • Solutia pe scurt: Sentinţa penală nr.12/F din 19.01.2023 – În temeiul art. 52 alin. 7 rap. la art. 44 alin. 8 si 9 din Legea nr. 302/2004, respinge solicitarea de extrădare formulată de Emiratele Arabe Unite cu privire la persoana solicitată GHOSEN OSAMA. Dispune revocarea măsurii arestării provizorii dispuse faţă de persoana solicitată GHOSEN OSAMA şi punerea de îndată în libertate a acesteia dacă nu este reţinuta, arestata sau deţinuta în altă cauză. Constată că persoana solicitată GHOSEN OSAMA a fost reţinuta şi arestata provizoriu din data de 11.12.2022 la zi. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul translatorului de limba araba, pentru cele trei ore prestate, ramane in sarcina statului si se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestatie. Pronuntată în sedintă publică azi, 19.01.2023.

Decizia a fost luată întrucât instanța a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru extrădare. După cum prevede Legea nr. 302/2004, punerea în libertate a persoanei extrădabile nu exclude o nouă arestare provizorie în vederea extrădării și nici extrădarea, dacă cererea de extrădare este primită ulterior.

Cetățean sirian originar din Latakia, Ghosen Osama a fost reținut de autoritățile române la mijlocul lunii decembrie.  El a fost condamnat de către o instanță de judecată din Dubai la o pedeapsă de 3 (trei) ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere. În fața judecătorilor români, avocatul acestuia ceruse atunci în zadar respingerea cererii de arestare provizorie și luarea unei măsuri mai puțin restrictive, controlul judiciar, iar în subsidiar arestul la domiciliu, se arată în încheierea ședinței de judecată din decembrie, consultată de Justnews.

Apărătorul lui Ghosen Osama a susținut că acesta prezintă toate garanţiile că nu va influenţa cu nimic procedura de extrădare, afirmând că sirianul este căsătorit, are copii minori în întreţinere, are un contract individual de muncă în România, precum și permis de şedere și se află în evidenţa Inspectoratului de Imigrări. Sirianul s-a mai apărat afirmând că nu a ştiut de dosarul penal şi a plecat din Dubai pentru că nu a fost plătit pentru munca pe care a depus-o.

Alte articole