Accidentul
În după amiaza zilei de 17.09.2017, conducătorul auto XXX conducea un ansamblu de vehicule format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă pe autostrada A2 din direcția Constanța către București. Autoutilitara se deplasa regulamentar pe banda 1 cu viteza de 90 km/h, dar șoferul avea atenția distrasă de un zgomot survenit în bordul mașinii. Acest lucru l-a împiedicat să observe începutul unei manevre de schimbare a benzii de circulație executate de către conducătorul unui autoturism, care accelera de pe banda de urgență pe banda 1 a autostrăzii. În momentul impactului, autoturismul se afla dispus oblic în raport cu axul drumului, cu jumătatea stângă pe banda 1 iar cu jumătatea dreaptă pe banda de urgență. În urma accidentului, două pasagere aflate în autoturism au suferit vătămări corporale, fiind transportate la spital, pentru a primi îngrijiri medicale.
Ulterior, expertiza a dovedit că ambii conducători auto au fost vinovați: șoferul autoutilitarei a încălcat dispozițiile art.148, pct.8 din Hotărârea nr.1391 din 4 octombrie 2006, care interzice conducătorului auto să aibă în timpul mersului preocupări de natură a-i distrage în mod periculos atenția, iar șoferul autoturismului nu a respectat prevederile art. 54 alin.1 și pe cele ale art. 74 alin.3 din OUG nr.195/2002, precum și dispozițiile art.77 din Hotărârea nr.1391 din 4 octombrie 2006, executând în mod defectuos manevra de trecere pe o altă bandă de circulație, fără a se asigura că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți în trafic.
Consecințele
Raportul de expertiză medico-legală din 29.11.2019 a stabilit că una dintre cele două victime, o fetiță ce avea pe atunci vârsta de 5 ani, a suferit leziuni grave ce au necesitat 190-200 de zile de îngrijiri medicale. Astfel traumatismul suferit în anul 2017 consta în echimoze și excoriații la nivelul toracelui și membrului superior drept (braț, cot și antebraț), hematom umăr drept, hematox drept, subluxație scapulo-humerală dreaptă, avulsie totală plex brahial drept cu paralizie completă plex brahial drept (pentru cae s-a intervenit chirurgical și pentru care a efectuat tratament fizio-kinetoterapic). De la momentul accidentului, viața fetiței s-a schimbat în mod ireversibil, ceea ce a făcut ca, pe de o parte, aceasta să îndure suferințe fizice extrem de puternice, iar pe de altă parte, ca ea să nu se mai poată bucura de un trai normal, fiind privată de trăirile și bucuriile specifice vârstei. În plus, șansele de recuperare totală sunt incerte, prognosticul final fiind strict dependent de durata și intensitatea tratamentului de kineto-terapie, de progresia creșterii nervoase și de intervențiile chirurgicale ulterioare. Sub acest aspect, s-a constatat că, în pofida a numeroase ședințe terapeutice și de recuperare, precum și intervenții chirurgicale, copila nu este vindecată din punct de vedere al funcționalității anatomice, mâna sa dreaptă fiind complet inertă. Ulterior, în anul 2018, fetița a fost diagnosticată și cu stres post-traumatic. Astfel, pentru un copil, abia trecut la momentul tragediei de vârsta de 5 ani, faptul de a nu-și putea mișca un membru, de a nu se putea juca sau de a nu putea face lucruri dintre cele mai simple fără ajutor, i-a creat acestuia o stare de maximă frustrare, care s-a manifestat și se manifestă în continuare mult mai intens decât la un adult.
Atât autoutilitara cât și autoturismul aveau polițele de asigurare obligatorie (RCA) la Euroins, fostul lider al pieței RCA cu aproape 2,8 milioane de polițe RCA în vigoare, care a intrat recent în procedura insolvenței.
Procesele
Asiguratorul Euroins a fost chemat în judecată, iar, potrivit cererii consemnate de rejust.ro, reclamanta solicitase instanței obligarea pârâtei, societatea de asigurare Euroins:
- la plata următoarelor sume cu titlu de daune patrimoniale – suma de 20.000 euro reprezentând ansamblul cheltuielilor pentru îngrijirea sănătății, în vederea acoperirii prejudiciului nepatrimonial și suma de 1.500.000 euro, pentru suferințele fizice și psihice produse reclamantei în urma accidentului rutier,
- actualizarea sumelor la dobânda de referință a BNR și indexarea despăgubirilor cu rata indicelui de inflație
- acordarea cheltuielilor de judecată.
În urmă cu un an, instanța de fond a pronunțat următoarea soluție:
- Solutia pe scurt: Admite în parte cererea principală. Admite în parte cererea conexă. Obligă pârâta să plătească reclamantei daune morale în cuantum de 800.000 de euro, în echivalentul în lei la data plăţii. Obligă pârâta să plătească reclamantei daune materiale în cuantum de 8.527 lei, sumă ce se va actualiza cu rata inflaţiei începând cu data de 17.09.2017 şi până la momentul plăţii efective. Obligă pârâta să plătească reclamantei dobânda legală penalizatoare, calculată potrivit art. 3 alin.(3) din O.G. 13/2011 raportat la art. 3 alin.(2) din O.G. 13/2011 asupra sumei de 8.527 lei, începând cu data de 17.09.2017 şi până la momentul plăţii efective. Respinge în rest cererea principală, ca neîntemeiată. Respinge în rest cererea conexă, ca neîntemeiată. Obligă pârâta să plătească reclamantei cheltuieli de judecată, constând în onorariu de avocat în cuantum de 13.000 de lei şi contravaloare expertiză medico-legală, în cuantum de 187 lei. Cu apel în 30 de zile de la comunicare.
Sentința a fost atacată de ambele părți, dosarul ajungând astfel la Curtea de Apel București, care a pronunțat recent următoarea soluție definitivă:
- Admite apelul declarat de către apelanta – pârâtă Euroins România Asigurare Reasigurare SA. Schimbă în parte sentinţa apelantă, în sensul că: Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 300.000 euro, plătibili în lei la cursul BNR din data plăţii, cu titlu de daune morale la care se adaugă inflaţia şi dobânda legală penalizatoare începând cu data de 17.09.2017 şi până la momentul plăţii integrale. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 5.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată în prima instanţă, respectiv onorariu de avocat acordat proporţional cu pretenţiile admise. Menţine în rest sentinţa apelată. Obligă apelanta – pârâtă la plata către apelanta – reclamantă a sumei de 1000 lei reprezentând cheltuieli de judecată în apel, onorariu de avocat acordat proporţional cu pretenţiile admise. Definitivă.