Curtea de Apel București a decis miercuri, 13 septembrie, să respingă definitiv cererea de înființare în România a partidului politic „Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei”(CPLM):
- Solutia pe scurt: Admite apelul. Anulează decizia civilă nr. 38/P/22.05.2023 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a civilă în dosarul nr. 7004/3/2023 şi evocând fondul: Respinge ca neîntemeiată cererea de înregistrare a partidului politic. Definitivă. Pronunţarea deciziei se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 13.09.2023.
În urmă cu câteva luni, pe 22 mai 2023, instanța de fond a respins ca neîntemeiată cererea depusă de cei trei membri fondatori privind înființarea partidului „Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei” (CPLM). În motivarea deciziei, consultată de Justnews, judecătorul a explicat că dispoziţiile legale interne în vigoare la acest moment interzic producţia, prelucrarea, valorificarea şi consumul de marijuana în România, iar înfiinţarea unui partid politic care să promoveze tocmai aceste obiective ar fi de natură a încălca ordinea de drept a acestui stat, prin încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. 1 din Legea partidelor politice nr. 14/2003.
Astfel, conform Statutului Partidului Coaliţia Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM) – art. 4 – “scopul partidului este acela de a asigura exercitarea voinței publice a cetățenilor, în baza valorilor și principiilor democratice pentru modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, pentru a asigura controlul statului în acest domeniu și noi oportunități de dezvoltare economică, în același timp cu eficientizarea statului și orientarea acestuia către cetățean”. Numai că, după cum a constatat instanța, potrivit dispozițiilor art. 2 din Legea nr. 143 din 26 iulie 2000 republicată privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 45 din 1 martie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 178 din 2 martie 2023, ”cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.” Printre drogurile de risc se numără şi canabis-ul sau marijuana, astfel cum reiese din dispoziţiile art. 1 lit. d din aceeaşi lege, drog înscris în Tabelul nr. III al legii.