Justnews.ro

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins joi, 17 septembrie, recursul în casație depus de mai multe persoane condamnate în procesul „Informații confidențiale la Transporturi”. Este vorba în principal de Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și  de Dan Emil Manolachi, fost ofițer de poliție judiciară în DNA.   Preda era acuzat că ar fi primit de la poliţistul Manolachi fotografii cu probe din dosarul Tel Drum sustrase din DNA şi că s-ar dus cu ele la Ministerul Dezvoltării, unde Liviu Dragnea era în acea perioadă ( noiembrie 2012 – februarie 2013) ministru.

Fostul secretar de stat de la Transporturi a primit o condamnare de 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului și trafic de influență,  în timp ce fostul polițist a primit 8 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului, folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite și favorizarea făptuitorului. Pe lângă cei doi, în același dosar au fost găsite vinovate și condamnate alte 6 persoane:

  • CAUNII ANDREI ȘTEFAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, instigare la infracțiunea de spălare de bani și instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
  • BOHÎLȚEANU TUDOR GABRIEL, consilier personal al ministrului Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.
    RADU CĂTĂLIN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență, spălare a banilor și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
  • HULUBARIU ELENA SIMONA, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.
  • VASILE OCTAVIA MIHAELA pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare a banilor.
  • IROFTE MARIUS CRISTIAN pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Recursul în Casație, o cale extraordinară de atac a unei sentințe, fusese depus în 29 mai 2020. În iulie anul acesta, Valentin Preda și  Dan Manolachi au mai încercaseră o dată să scape de condamnare, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a fost din nou neînduplecată:

  • Respinge, ca nefondată, contestaţia în anulare formulată de condamnatul Preda Răducu Valentin împotriva deciziei penale nr.121/A din data de 8 aprilie 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 3742/2/2014. 

foto: agerpres.ro

Alte articole