Judecătorii au respins definitiv contestația la executare formulată de un fost medic ortoped de la Spitalul Foișor, condamnat pentru că a condiționat de spagă operația un copil

Exclusivitate

Curtea de Apel București a hotărât săptămâna trecută să respingă contestația la executare formulată de medicul ortoped Ursu Traian Romeo.

  • Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondată, contestația formulată de condamnatul Ursu Traian Romeo cu privire la sentința penală nr. 1400/27.11.2020 a Tribunalului București Secția I Penală. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă pe condamnat la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 10.02.2021.
    Document: Hotarâre  44/2021  10.02.2021
3 ani și 8 luni pentru fapte de corupție

Medicul ortoped Traian Romeo Ursu (CV-ul aici) a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București în noiembrie 2016 la trei ani şi opt luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În calitate de medic primar cu specializarea ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor, în data de 11.12.2015 a pretins direct  de la o persoană suma de cel puțin 6.000 lei, iar în datele de 15.12.2015 și 22.12.2015 a primit direct o tranșă de 2.000 lei, respectiv o tranșă de 3.000 lei din suma mai sus menționată, în vederea îndeplinirii unui act medical ce ținea de obligațiile sale de serviciu și anume efectuarea unei intervenții chirurgicale în cadrul Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor asupra unei persoane minore, act medical realizat de către medic în data de 16.12.2015.

„Să puneți singură proteza”

În motivarea sentinței, judecătorii au reținut faptul că, la remarca martorei că intervenția  chirurgicală pe care urma să o efectueze inculpatul asupra minorei era gratuită si decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, inculpatul a replicat: „ veniți la spital, vă dau într-o punguliță proteza…. o puneți  singură”. În opinia instanței, acest lucru a devedit în mod explicit intenția medicului că nu avea de gând  să efectueze acea intervenție  chirurgicală dacă nu va primi bani.

Efectua 200-250 operații pe an și cerea șpagă prin telefon

Instanța a mai notat că, doar pe parcursul  a trei zile cât a fost pus sub supraveghere tehnică, Traian Ursu a pretins de alte două persoane sume relativ mari (5.000  lei respectiv 1.200 euro) pentru a efectua  intervenții chirurgicale. Chestionat de către instanță cu privire la numărul de intervenții   chirurgicale pe care le făcea anual, inculpatul a  afirmat că acestea se ridică la 200 -250. Judecătorii au subliniat în motivare că medicul a dovedit „persevență infracțională”, care a condus la concluzia  că “ acest doctor” nu mișca “ bisturiul” fără a avea  siguranța  că va fi răsplătit  pentru aceasta, transformând astfel unitatea  spitalicească în care-și desfășura  activitatea ( unitate de stat finanțată  din  banii contribuabilului român) în propria afacere.

Instanța a decis ca inculpatului să-i fie interzisă exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a,b si g  ( interzicerea exercitării profesiei de medic) C.p. pe o durată de 5 ani după  executarea pedepsei principale.

Implicat și într-un răsunător caz de malpraxis

Medicul Traian Ursu a fost implicat și într-unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de malpraxis din România. În 2005, el l-a operat pe un pacient pentru a-i rezolva o dublă hernie de disc, operaţie care s-a soldat cu un incident ce a dus la secţionarea unui vas important de sânge și la paralizarea parțială a pacientului. A fost condamnat ulterior la un an de închisoare cu suspendare și la plata unor despăgubiri de 500.000 de euro.

foto: pixabay.com

 

spot_img

Articole recente

Primăria Constanța a eșuat în încercarea de a recupera 4,5 milioane de dolari din prejudiciul suferit prin retrocedările lui Radu Mazăre

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa la data de 01.04.2021, reclamantul UAT Mun.Constanţa, prin...

Mai multe articole din aceeași categorie