Judecătorii au respins contestația unei companii sud-coreene, eliminată din licitația MApN pentru sisteme de apărare antiaeriană

Exclusivitate

LIG Nex1 Co., o importantă firmă de apărare din Coreea de Sud, a fost eliminată definitiv din competiția pentru livrarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD), lansată de Ministerul Apărării Naționale. În decembrie anul trecut, firma sud-coreană fusese eliminată din etapa a doua a ofertei de licitație pentru sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) și apărare aeriană cu rază foarte scurtă (VSHORAD), din cauza unei erori în depunerea documentelor. Astfel, potrivit agenției sud-coreene Yonhap, eliminarea de la licitația estimată între 2 și 3 trilioane de woni (1,38 miliarde de dolari – 2,07 miliarde de dolari) s-a datorat  documentației depuse, respectiv a erorii legate de depunerea unei chitanțe pentru un depozit de inițiere a licitației de 1%, în valoare de aproximativ 4,2 milioane de dolari. LIG Nex1 a susținut, în plus, că a fost supusă unui tratament inegal în timpul negocierilor, afirmând că delegațiile concurenților erau formate din trei până la patru persoane, în timp ce compania sud-coreeană a fost pusă într-un dezavantaj în ceea ce privește reprezentarea și asistența din cauza respectării regulilor stabilite de a avea maximum două persoane per companie la întâlniri. Astfel, potrivit LIG Nex1, firmele concurente MBDA și Diehl Defence au fost reprezentate de delegații de patru persoane, iar Rafael Advanced Defense Systems de trei reprezentanți.

În decembrie anul trecut, LIG Nex1 a depus o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, organul administrativ care soluționează reclamațiile privind achizițiile publice. După ce CNSC a emis DECIZIA NR.2196/C7/4354 DIN 28.01.2025, firma sud-coreeană s-a adresat în februarie anul acesta instanței de judecată competente, Curtea de Apel București (CAB). Luni, 24 martie 2025, instanța de contencios administrativ a CAB a pronunțat soluția definitivă în acest dosar:

  • Solutia pe scurt: Respinge ca nefondată plângerea. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 24.03.2025.

Defenseromania.ro scria la sfârșitul anului trecut că, cu LIG Nex1 eliminată, în competiție mai rămân gigantul european MBDA cu sistemele VL Mica – Mistral 3, israelienii de la Rafael, cel mai probabil cu sistemul de rază scurtă SPYDER și cel cu rază medie de acțiune I Derby, și germanii de la Diehl Defence, cu un sistem în variantele IRIS-T SLS (rază scurtă) și IRIS-T SLM (rază medie).

De remarcat faptul că LIG Nex1 semnase în februarie 2023 un memorandum cu compania de stat ROMARM, pentru a coopera în dezvoltarea și producția de rachete antiaeriene portabile cu rază scurtă de acțiune. Agerpres menționează că România are legături solide cu industria de apărare din Coreea de Sud. În iulie 2024, Hanwha Aerospace a obținut un contract major cu Ministerul Apărării Naționale al României pentru furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 și 36 de vehicule de reaprovizionare cu muniție K10. Livrările sunt programate să înceapă în 2027, iar pentru a sprijini acest parteneriat, Hanwha Aerospace investește în facilități de producție și mentenanță în România.

 

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie