Uniunea Sindicatelor Funcționarilor Publici si Personalului Contractual „FORȚA LEGII” afirmă, pe pagina proprie de internet, că este o federație sindicală reprezentativă la nivel național pentru ramura Administrație Publică, ce numără peste 23.000 de membri cotizanți, reprezentând interesele a peste 40.000 de funcționari publici și personal contractual din: consilii județene, primării de municipii, orașe și comune; comisariate regionale si județene pentru protecția consumatorilor; servicii publice deconcentrate ale ministerelor; sănătate, cultură, sport, agricultură etc.; case de asigurări de sănătate; case județene de pensii; inspecția sanitară de stat; servicii publice de interes județean sau local; asistența medico-socială; asistența socială si protecția copilului; poliție; poliție comunitară; evidența persoanelor; instituții de cultură, biblioteci; impozite si taxe; regii autonome de interes local etc.
În martie anul acesta, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a IV-a Civilă, petenta Uniunea Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual „Forţa Legii” a solicitat pronunţarea unei hotărâri prin care să se constate reprezentativitatea federaţiei la nivel de grup de unităţi – Direcţii de Sănătate Publică.
Analizând probele administrate, tribunalul a reținut că, potrivit art. 54 alin. 1 lit. B din Legea nr. 367/2022, sunt reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă sau grup de unităţi organizaţiile sindicale care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- a) au statut legal de federaţie sindicală;
- b) au independenţă organizatorică şi patrimonială;
- c) organizaţiile sindicale membre cumulează un număr de membri de cel puţin 5% din efectivul angajaţilor/lucrătorilor din sectorul de negociere colectivă sau din grupul de unităţi, după caz.
În cauza dedusă judecăţii, instanța a constatat că petenta a depus sentinţa de dobândire a personalităţii juridice şi ultima hotărâre de modificare a statutului şi/sau componenţei organului executiv de conducere. De asemenea, petenta a depus tabelul centralizator, semnat de reprezentantul legal al federaţiei sindicale, cuprinzând lista sindicatelor componente şi numărul total de membri ai acestora. Analizând în continuare înscrisul menţionat, tribunalul a observat că, în prezent, Uniunea Sindicatelor Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual „Forţa Legii” este constituită dintr-un singur sindicat, Sindicatul Naţional „Forţa Legii”. În aceste condiții, având în vedere că dispoziţiile legale actuale recunosc reprezentativitatea la nivel de grup de unităţi exclusiv federaţiilor sindicale, iar esenţa federaţiei sindicale este ca aceasta să fie constituită din două sau mai multe sindicate, tribunalul constată că petenta, fiind constituită dintr-un singur sindicat, nu îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate la nivel de grup de unităţi. În consecință, la data de 30 mai 2024, Tribunalul București a respins cererea formulată de petentă ca neîntemeiată.
Uniunea Sindicatelor Funcționarilor Publici și Personalului Contractual „Forţa Legii” a atacat soluția cu apel, așa că litigiul a ajuns pe rolul Curții de Apel București. La termenul de judecată din 25 septembrie 2024, instanța a pronunțat următoarea hotărâre definitivă:
- Solutia pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 25.09.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.