Judecătorii au constatat că a rămas fără obiect disputa de 1 milion de lei dintre autorități și firma ce a realizat pelicula „Teambuilding”

Exclusivitate

Comedia de lungmetraj românească ”Teambuilding” a fost lansată în septembrie 2022, depășind 1 milion de spectatori în cinematografe, cei mai mulți la un film autohton din 1990 încoace. După cum menționează publicația clujulcultural.ro, filmul, ce reprezintă un ”mișto” la adresa relațiilor dintre angajații unei corporații, se vrea o critică lejeră a corporatismului. Pelicula ”Teambuilding” a costat 800.000 de lei și a avut încasări de aproximativ 20 milioane de lei din cinematografele românești în care a rulat. Filmul a fost realizat de o casă privată de producție – VIVA LA VIDRA PRODUCTIONS S.R.L., aparținând vloggerului Matei Dima, care a mai produs peliculele „5gang: Un altfel de Crăciun“, „Tabăra“, „Miami Bici“ și comedia de mare succes „Tati part-time”. Filmările de la ”Teambuilding” au avut loc în București și la munte, în perioada iulie-septembrie 2021.

Solicitarea de finanțare
În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice (H.G. nr. 712/2020), VIVA LA VIDRA PRODUCTIONS SRL a depus o cerere de finanțare, înregistrată la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sub nr. 290, în data de 23.12.2020. Cuantumul cheltuielilor eligibile ce urmează a fi efectuate de solicitantul VIVA LA VIDRA PRODUCTIONS S.R.L., pentru proiectul „Teambulding”, conform cererii de finanțare înregistrată sub nr.290/23.12.2020, era de 2.452.075,01 lei. În urma procesului de evaluare și selectare a proiectelor cinematografice depuse, Comisia de Film în România a constatat, în urma votului favorabil al tuturor membrilor prezenți, cu excepția doamnei Ana-Georgia Mirea (care s-a abținut), că cererea de finanțare depusă de VIVA LA VIDRA PRODUCTIONS SRL, pentru proiectul ”Teambulding”, îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de H.G. nr. 421/2018. Prin urmare, Comisia de Film a propus aprobarea cererii de finanțare depuse de VIVA LA VIDRA PRODUCTIONS S.R.L., pentru proiectul „Teambulding”, pentru un sprijin financiar în valoare de maxim 1.103.433,75 lei, având o intensitate a ajutorului de stat de 45%. De remarcat faptul că, potrivit HG 421/13.06.2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, ajutorul de stat putea acoperi maximum 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film efectuate pe teritoriul României. Aceste alocări financiare nerambursabile acopereau cheltuielile eligibile cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și/sau servicii ocazionate de producția de film, precum și cu onorariile, salariile și alte plăți către persoane fizice aferente implementării proiectului cinematografic.

Blocajul, procesul și urmările
După ce programul de sprijin s-a mutat de la Comisia Națională de Prognoză (gestionarul schemei în primii 2 ani), la Ministerul Economiei, a apărut însă un blocaj în plățile către beneficiari, printre victime numărându-se mai multe case de producție din țară și străinătate. Abia la sfârșitul anului trecut, Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, anunța că primele plăţi ale ajutorului de stat angajat în baza Hotărârii de Guvern nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea producţiei de opere audiovizuale pe teritoriul României au fost achitate de Oficiul de Film şi Investiţii Culturale. Tot atunci, Raluca Turcan promitea că, începând cu luna ianuarie a anului 2024, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va relua procedura de semnare a acordurilor de finanţare pentru proiectele aprobate în sesiunile din anii 2018, 2019 şi 2020, în paralel cu analizarea cererilor de finanţare şi a cererilor de plată nesoluţionate, conform procedurii aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 1250/2023.

Însă, cu ceva timp înainte, în iunie 2023, firma VIVA LA VIDRA PRODUCTIONS S.R.L  chemase în judecată pe pârâţii Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Culturii şi Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, cerând respectarea obligațiilor asumate în baza Hotărârii de Guvern nr. 421/2018. Procesul a debutat în noiembrie 2023 la Curtea de Apel București. În urmă cu câteva zile, judecătorii au constatat că litigiul a rămas fără obiect, pentru că obligațiile asumate au fost în cele din urmă respectate:

• Solutia pe scurt: Admite excepţia rămânerii fără obiect a acţiunii. Respinge acţiunea ca fiind rămasă fără obiect.Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal.Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 5.11.2024.

spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie