Unul dintre judecătorii ce l-au condamnat pe baronul Arsene a câștigat selecția pentru postul de magistrat de legătură cu Marea Britanie

Exclusivitate

Judecătoarea Oana Stroiu de la Curtea de Apel Braşov a câștigat selecția pentru postul de magistrat de legătură care urmează a fi trimis în Marea Britanie, a anunțat săptămâna trecută Ministerul Justiției.

Oana Stroiu a făcut parte din completul AT3 (apeluri tribunal)-2018,  care a judecat dosarul penal în care baronul pesedist Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare. Șeful completului de judecată a fost Marius Gabriel Liță, care activează ca judecător din 2007, la început fiind numit la Judecătoria Brașov. La rândul său, Oana Stroiu a fost numită judecător, tot la Judecătoria Brașov, în 2014. Oana Stroiu a mai candidat, fără succes însă, în 2021 la selecția pentru postul de magistrat de legătură care urmează a fi trimis în Spania, iar în octombrie anul acesta pentru postul de magistrat de legătură care urmează a fi trimis în Franța.

Pentru postul de magistrat de legătură care urmează a fi trimis în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord concuraseră trei magistrați. Este vorba de judecătorii Oana Stroiu și Iulia Gabriela Lulciuc, de la Curtea de Apel Suceava și procuroarea Mustafa Reyhan, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procedura de selecție a magistratului de legătură român în Marea Britanie a fost lansată de către Ministerul Justiției în 8 noiembrie 2023. Pentru a fi numit magistrat de legătură în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord  candidatul trebuia să îndeplinească  următoarele condiții cumulative:

  • Este cetăţean român, cu domiciliul în România;
  • Este judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat, potrivit legii, judecătorilor şi procurorilor;
  • Cunoaște la un nivel avansat (scris, vorbit) limba engleză,
  • Are o vechime în magistratură de cel puţin 12 ani;
  • Are experienţă practică în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală şi civilă.

Magistratul de legătură are dreptul la paşaport diplomatic pe durata misiunii în străinătate şi beneficiază în statul în care este trimis de drepturile salariale şi de alte drepturi băneşti corespunzătoare funcţiei diplomatice al cărei stagiu corespunde vechimii deţinute în magistratură. Durata mandatului magistratului de legătură este de până la 3 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată, şi se stabileşte prin ordin al ministrului justiţiei.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie