Judecată prea exigentă vs prea indulgentă / Un agresor sexual, condamnat în primă instanță la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare, apoi definitiv la 3 ani cu suspendare

Exclusivitate

Teleormăneanul Ogrinja Georgel, zis ,,Bibică”, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost condamnat în data de 30.09.2019 la pedeapsa de 6 (șase) ani și 6 (șase) luni de închisoare, în regim de detenție pentru săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală” cu agravanta săvârșirii asupra unui minor, prev. de art. 219 alin. 1, alin. 2 lit. c Cod penal. Condamnarea a fost pronunțată de judecătorul Bosoc Samir de la Judecătoria Alexandria.

Condamnatul a făcut apel la 2 octombrie 2019, care s-a judecat la Curtea de Apel București.  Această instanță a hotărât, în data de 5 noiembrie 2020, să îl condamne pe inculpatul Ogrinja Georgel la pedeapsa principală de 3 ( trei) ani de închisoare, dar a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 4 ani, fixat de la data când hotărârea va rămâne definitivă ( 5 noiembrie 2020).  Ogrinja Georgel va trebui sa se supună și unor măsuri de supraveghere:

  1. a) să se prezinte la serviciul de probaţiune Teleorman, la datele fixate de acesta
  2. b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa
  3. c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile
  4. d) să comunice schimbarea locului de muncă
  5. e) să comunice informaţii şi documente de natură să permită controlul mijloacelor de existenţă.
Faptele

În ziua de 30.03.2018, minora X.Y., în vârstă de 11 ani, cu acordul mamei sale, a plecat la locuința bunicii sale, din comuna X, din jud. Teleorman, unde aceasta locuiește împreună cu fiul ei, Ogrinja Georgel. Minora a rămas în nopțile de 30/31.03.2018 și 31.03/01.04.2018, dormind în aceeași cameră împreună cu bunica sa. În dimineața zilei de 01.04.2018, în jurul orelor 08:00, întrucât bunica minorei se afla la locuința unei vecine pe care o avea în grijă, individul  i-a solicitat nepoatei sale să-i facă un masaj. Minora s-a conformat, a mers în camera unchiului său și l-a masat pe umeri pe acesta. În timpul masajului, individul a prins-o de mâini, a pipăit-o pe fund și pe picioare, solicitându-i să îl sărute, dar minora a refuzat să dea curs solicitărilor. Ea s-a ridicat din pat și a fost prinsă de mână de inculpat, care i-a solicitat să nu povestească nimic despre cele întâmplate bunicii sau mamei sale. Ulterior, aceasta, după ce a ieșit din cameră speriată și plângând, a fost găsită pe holul imobilului de către bunica sa, căreia i-a povestit despre faptele unchiului său. Mama minorei l-a contactat telefonic apoi pe inculpat, căruia i-a reproșat fapta sa, însa acesta a negat. Mai târziu, inculpatul Ogrinja Georgel a contactat-o telefonic, în repetate rânduri, pe mama minorei cu scopul de a-și retrage plângerea depusă la poliție împotriva sa.

La audieri, Ogrinja Georgel nu a recunoscut comiterea faptei, declarând că, fiind ziua lui de naștere, doar i-a solicitat nepoatei sale să-i facă masaj, așa cum i-a solicitat și cu alte ocazii, fără să poată preciza motivul pentru care aceasta a ieșit speriată și plângând din camera lui. El nu a dorit să fie testat cu tehnica poligraf, și, cu toate că nu a recunoscut comiterea faptei, acesta a fost de acord să presteze o munca neremunerată în folosul comunității.

Argumentele judecătorului din Alexandria

La pronunțarea unei soluții în acest dosar, judecătorul din Alexandria a avut în vedere limitele prevăzute de legiuitor pentru infracțiunea supusă judecății, respectiv închisoarea de la 3 la 10 ani, atunci când victima este un minor. Menționînd că minora este chiar nepoata agresorului și, anterior, avea încredere în acesta, coroborat cu datele personale – necăsătorit, fără ocupație, fără profesie – judecătorul s-a îndreptat spre o pedeapsă egală cu jumătatea perioadei cuprinsă între limitele speciale ale pedepsei.  Judecătorul din Alexandria a remarcat și atitudinea inculpatului, care nu a manifestat nici un regret în raport de fapta săvârșită. Acestea au fost motivele pentru care instanța a aplicat agresorului sexual Ogrinja Georgel pedepsa de 6 ani și 6 luni cu executare.

Numele lui Ogrinja Georgel a fost înregistrat totodată în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale.

foto: cvasm.org

spot_img

Articole recente

Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale...

Mai multe articole din aceeași categorie