Justnews.ro

Curtea de Apel București, Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, a decis la sfârșitul lunii septembrie să decline competența de soluționare a unei cauze, cu o miză de 78 milioane de euro, în favoarea Tribunalului București, secția a III-a Civilă.

Solutia pe scurt: Declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti – secţia a III-a civilă. Constată conflictul negativ de competenţă. Suspendă din oficiu judecata cauzei şi înaintează dosarul ÎCCJ în vederea soluţionării conflictului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din data de 30 septembrie 2020.
Document: Hotarâre  870/2020  30.09.2020

Procesul în cauză este cel în care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a introdus acțiune în civil și solicită despăgubiri de 375.050.942 de lei, adică aproape 78 de milioane de euro, de la Valentin Vișoiu, Florin Șerban Barbu, Gheorghe Adrian Manole (samsari de drepturi litigioase), de la fostul vicepreședinte ANRP, Theodor Cătălin Nicolescu și de la expertul evaluator, Alexandru-Florin Hanu. Ultimii doi au fost găsiți vinovați și condamnați la ani grei de închisoare de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit G4Media.ro, în acel dosar de restituire, patronul firmei Conarg, Valentin Vişoiu, a cumpărat cu 2,7 milioane de euro drepturile litigioase asupra unui teren de peste 20 de hectare din sectorul 3 al Capitalei. Apoi, terenul a fost evaluat la peste 377 de milioane de lei, adică peste 78 de milioane de euro, bani pe care i-a plătit ANRP-ul către cei 3.  Astfel, banii au fost împărțiți în felul următor: Vişoiu Valentin (cotă de 71%), Manole Gheorghe Adrian (cotă de 12%) şi Barbu Florin Şerban (cotă de 17%). În sentința definitivă pronunțată de judecătorii Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în 8.10.2019, s-a decis și menţinerea măsurilor asigurătorii luate prin ordonanţele nr.700/P/2014 din 02.04.2015 şi 07.04.2015 asupra bunurilor inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, precum şi măsura asiguratorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare, altele decât cele menţionate în ordonanţele de mai sus, ale inculpaţilor Zaarour Ingrid, Vişoiu Gheorghe, Canangiu Constantin Cătălin, Georgescu Horia, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Drulă Dorin Cornel, Mocanu Ingrid Luciana şi Marko Attila Gabor, până la concurenţa sumelor pretinse de partea civilă, luată de prima instanţă prin sentinţa apelată, pentru 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii, dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile.

Imediat după finalizarea procesului pe latură penală, ANRP-ul a introdus acțiune în fața instanței civile, care însă va fi judecată, potrivit deciziei din 30.09.2020 a Curții de Apel, de Tribunalul București.

Alte articole