Jihadista Florentina Liliana Gîdea rămâne în detenție până la mijlocul lunii viitoare, când ÎCCJ este așteptată să pronunțe sentința definitivă în dosarul său

Exclusivitate

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis recent ca Florentina Liliana Gîdea, simpatizantă a organizații teroriste Statul Islamic/DAESH, să rămână în arest preventiv cel puțin până la mijlocul lunii viitoare, când instanța supremă ar putea pronunța sentința definitivă în dosarul său.

Originară din județul Mehedinți, Florentina Liliana Gîdea s-a auto-radicalizat după ce a locuit mai mulți ani în Franța, unde a cunoscut persoane de religie musulmană și s-a convertit la islamism. Ea a intrat în atenția procurorilor DIICOT acum câțiva ani după ce și-a făcut mai multe conturi pe rețelele de socializare, în care a început să promoveze și să distribuie materiale de propagandă jihadistă. În postări erau prezentate acțiuni de luptă ce îi avea în prim-plan pe membri ai Statului Islamic. Femeia a mai fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în iunie 2022, la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, tot pentru comiterea de fapte de propagandă jihadistă. Despre acest lucru, Justnews a scris aici. 

După cum se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT, consemnat de adevarul.ro, la scurt timp după prima condamnare, Florentina Gîdea a reapărut în spațiul online cu mesaje care instigau la săvârșirea unui act de terorism. Procurorii DIICOT i-au făcut în consecință un nou dosar, așa că Florentina Liliana Gîdea a fost deferită justiției, în aprilie 2023, pentru încălcarea prevederilor din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului. La data de 18 octombrie 2023, Curtea de Apel Craiova a dispus condamnarea inculpatei la o pedeapsă rezultantă de 4 ani și 11 luni închisoare, în regim de detenție, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

  • promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susține sau nu în mod direct terorismul, ori dacă au fost săvârșite sau nu respectivele infracțiuni,
  • accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

Judecătorii au mai decis să-i interzică inculpatei exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a deține, purta şi folosi orice categorie de arme şi dreptul de părăsi teritoriul României pe o durată de 3 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. După ce sentința instanței de fond a fost atacată cu apel, dosarul a ajuns la Înalta Curte, pronunțarea fiind așteptată pe 14 februarie 2024.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie