Proiectul AdaptJust
Proiectul “AdaptJust – justiţie accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi” este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ( Parchetul General) și beneficiază de un grant în valoare de 1.324.994 euro, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului, care se derulează între noiembrie 2021 – octombrie 2023, este de a facilita accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală, în condițiile în care, în prezent în România există aproximativ 17.500 de persoane cu dizabilități instituționalizate, iar 56.6% dintre acestea au o dizabilitate mintală.
Activități ce vor fi derulate:
- Cursuri de formare cu privire la implementarea hotărârilor CtEDO, recomandărilor CM și ale CDPD în materia prevenirii relelor tratamente, raportarea și investigarea plângerilor persoanelor cu dizabilități intelectuale sau psihice, private de libertate şi elaborarea plângerilor la CtEDO, CJUE şi Comisia Europeană.
- Pilotarea Mecanismului de protectie a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate.
- Formarea unei rețele de specialiști psihosociali în domeniul sănătății mintale și a drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale pe lângă parchete și instanțe de judecată (pilot în Bucureşti sectorul 4, Iaşi, Timişoara, Cluj, Bihor, Buzău şi Sibiu)
- Elaborarea unui manual de prevenire a tratamentelor rele, inumane şi degradante în privarea de libertate a persoanelor cu dizabilităţi sau cu probleme de sănătate mintală (inclusiv sănătate mintală şi instituţionalizarea persoanelor puse sub interdicţie)
- Formarea ONG-urilor și a autoreprezentanților persoane cu dizabilităţi în raportarea la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei şi la Comitetul ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD)
- Elaborarea Planului Național de Acțiune pentru prevenirea relelor tratamente aplicate persoanelor (minori și adulți) cu dizabilități / probleme de sănătate mintală în spitale de psihiatrie, centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, aresturi și penitenciare
Mai multe despre acest proiect, aici
Anunțurile Parchetului General
În 24 februarie 2022, Parchetul General publică un prim anunț în care arată că intenţionează să contracteze 2 (doi) experţi români, având calitatea de procurori, pentru a redacta şi/sau a participa, alături de alte persoane din proiect, la redactarea unor documente relevante pentru obiectivele proiectului “AdaptJust – justiţie accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi”.
Nu apar doritori, așa că Parchetul General publică iară, pe 19 aprilie 2022, un nou anunț pentru selectarea a 2 experţi care să redacteze documente relevante pentru atingerea obiectivelor proiectului. De această dată, în sfârșit se prezintă un candidat, iar Comisia de selectare a experţilor anunță, o lună mai târziu, în data de 17 mai 2022, că a reușit desemnarea unui candidat:
Câteva zile mai târziu, în data de 26 mai 2022, Parchetul General publică un nou anunț, legat de selectarea, de această dată, doar a unui expert, care să redacteze documente relevante pentru atingerea obiectivelor proiectului.
Condițiile
Persoana selectată va beneficia de un onorariu brut de 632,84 lei/zi de muncă, respectiv, pentru activitatea desfăşurată în proiect, va primi în total suma brută de 47.463 lei, echivalentul a 75 de zile de muncă (impozitul pe venit se va reţine la sursă).
Pentru acești bani, procurorul selectat ar urma să redacteze documente legate de subiectele relevante pentru proiect, sau să participe, alături de alţi experţi desemnaţi în proiect, la elaborarea acestora; să coopereze, prin schimb de informaţii şi cunoştinţe de specialitate, cu alţi experţi desemnaţi în proiect, precum şi cu echipele de proiect ale Ministerului Public şi CRJ; să contribuie la facilitarea şi menţinerea dialogului profesional cu alţi experţi desemnaţi în proiect; să utilizeze cele mai adaptate metode de redactare a documentelor astfel încât conţinutul acestora să fie relevant pentru atingerea obiectivelor proiectului şi pentru a fi utilizat în mod optim de către persoanele sau categoriile de persoane cărora le sunt destinate aceste documente; să răspundă solicitărilor echipei de proiect în vederea bunei desfășurări a activităţilor pentru care sunt selectaţi; să participe la întâlnirile de informare cu reprezentanții Punctelor de contact din ministere privind implementarea Convenției drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Există un singur criteriu de calificare a candidaților: acesta trebuie să fie procuror care deţine cel puţin gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal, asumat prin curriculum vitae.
Se mai menționează faptul că ar fi preferabil acel candidat cu minim 5 ani de experienţă în calitate de procuror și cu o oarecare experienţă profesională specifică ( experienţă practică în subiectele proiectului, dovedită prin listă de lucrări profesionale relevante, publicarea de lucrări de specialitate în domeniile relevante pentru proiect, participarea la conferinţe/seminare/ateliere de lucru în domeniile relevante pentru proiect, etc). Dosarele vor fi depuse până la data de 16 iunie 2022, ora 12:00.
Peste 1.000 de posibili candidați
La 31 decembrie 2021, la nivelul parchetelor, din totalul de 3.041 posturi de procuror (au fost incluse şi cele 62 de posturi acordate potrivit art. 134¹ din Legea nr. 304/2004) erau ocupate 2.370 posturi (sunt incluse şi 28 posturi acordate potrivit art. 134¹ din Legea nr. 304/2004 – 2 la parchetele de pe lângă curțile de apel, 7 la parchetele de pe lângă tribunale şi 19 la parchetele de pe lângă judecătorii) şi vacante 724 posturi (sunt incluse şi 34 posturi acordate potrivit art. 134¹ din Legea nr. 304/2004), din care 356 erau corespunzătoare funcţiilor de execuţie, iar 334 funcţiilor de conducere.
Dintre acestea, cel puțin 1.000 de posturi erau ocupate de procurori care îndeplineau criteriul minim cerut de Parchetul General: să deţină cel puţin gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal.
Concluzia: De aproape 4 luni, în întregul corp al procurorilor români, având cel puțin gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal, nu s-au găsit măcar 2 procurori care să se ocupe, pe lângă sarcinile cotidiene, și de cea de redactare de documente relevante pentru atingerea obiectivelor proiectului “AdaptJust – justiţie accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi”. Nu gratis, ci pentru un venit brut de 47.463 lei, adică 632,84 lei/zi de muncă (aproximativ 100 euro net / zi de muncă) .
foto: crj.ro