JENANT / Cu ce sumă sprijină România anual un program regional anti-mită al OCDE

Exclusivitate

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea plății contribuției financiare voluntare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în vederea finanțării Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a OCDE în anul 2020, însoțit de o Notă de Fundamentare.

Proiectul de HG prevede că “se aprobă cuantumul și plata contribuției financiare voluntare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în vederea finanțării Rețelei Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) a OCDE în anul 2020, în limita echivalentului în lei al sumei de 7.000 euro.”

În Nota de fundamentare se arată că „pentru a crește șansele României de a fi considerată pregătită pentru o eventuală aderare, instituțiile trebuie să-și intensifice colaborarea cu experții organizației, prin participarea la formatele de lucru ale OCDE, prin depunerea eforturilor necesare includerii principiilor și standardelor OCDE în legislația națională, prin aderarea la actele legal adoptate de organizație și prin implicarea și disponibilitatea de a furniza date statistice, la cererea organizației, pentru includerea României în diferite instrumente de evaluare a situației curente sau a progreselor înregistrate, după caz. Pentru a demonstra că la nivelul autorităților naționale există experiența necesară în vederea îndeplinirii criteriilor de evaluare a candidaturilor la organizație, țara noastră este atent monitorizată de Secretariatul OCDE, cu informarea Consiliului OCDE şi a celorlalte state membre, din perspectiva implicării în activitățile OCDE și a capacității de a-și onora obligațiile asumate.”

Rețeaua Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (ACN) este un program regional al Grupului de lucru anti-mită (WGB) al OCDE, care a fost înființat în 1998. Obiectivul său principal este de a sprijini statele membre în eforturile lor de prevenire și combatere a corupției. ACN oferă un forum regional pentru promovarea activităților anticorupție, schimbul de informații, elaborarea celor mai bune practici și coordonarea donatorilor. ACN funcționează prin întâlniri generale și conferințe, inițiative subregionale și proiecte tematice.

În acest scop, a fost încheiat un Memorandum de înțelegere (MoU). Scopul MoU era de a asigura stabilitatea financiară pe termen lung a ACN și punerea în aplicare a programului de lucru al rețelei. De asemenea, MoU oferea și baza legală pentru plata contribuțiilor financiare de către statele membre. MoU stabilea României o contribuție anuală fixă de 7.000 Euro, care ar fi trebuit plătită anual.

spot_img

Articole recente

Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale...

Mai multe articole din aceeași categorie