Recurs în casație formulat de o rusoaică, condamnată la închisoare pentru că și-a ajutat soțul să treacă fraudulos în România

Exclusivitate

Rusoaica Olga Solokhina este soția cetățeanului rus Eduard Solokhin, ce s-a aflat pe lista internațională a persoanelor căutate prin Interpol. El era acuzat de fraudă de mare amploare: oferea bunuri imobiliare persoanelor juridice, primea o plată în avans, după care dispărea cu banii. Eduard Solokhin a fugit din Rusia, după ce a fost plasat în arest la domiciliu de o instanță din Sankt Petersburg. A ajuns în Bulgaria apoi în România, împreună cu soția lui, Olga Solokhina. Firma pe care o administrau cei doi și prin care își derulau escrocheriile se numea Pervomayskaya Zarya. Între România și Federația Rusă este în vigoare Convenția Europeană de Extrădare, act juridic pe care țara noastră l-a ratificat prin Legea 80/8.05.1997. În baza acestui acord, la începutul anului 2020, autoritățile judiciare române au constatat îndeplinite condițiile extrădării în Rusia a persoanei extrădabile Eduard Solokhin, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune gravă în mai multe cazuri, prevăzută de art.159 secțiunile 1-4 din Codul penal din Rusia și formulată sub nr.81/3-1010-19 din 11.11.2019 de către Procuratura Generală a Federației Ruse. Despre acest lucru, Justnews a relatat aici.

Condițiile în care au ajuns cei doi soți în România au fost cercetate de procurori așa că, prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa din data de 23.10.2019, cei doi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi (soția) și pentru săvârşirea infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă calificată (soțul). Prin sentinţa penală 17 februarie 2023 pronunțată de Tribunalul Constanța s-a decis achitarea inculpatei Olga Solokhina sub aspectul infracţiunii de trafic de migranţi, întrucât fapta nu e prevazută de legea penală. Soțul, în schimb, fusese condamnat la pedeapsa de 8 luni de închisoare. Parchetul a atacat sentința cu apel, așa că dosarul a ajuns în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța. În iunie anul acesta, instanța de apel a pronunțat hotărârea definitivă:

  • Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.2 lit. a) din Codul de procedură penală, admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa Desfiinţează Sentinţa penală nr.54 /17.02.2023 a Tribunalului Constanţa, pronunţată în dosarul cu nr. 6532/118/2019* şi rejudecând: În baza art. 263 alin.1 din Codul penal cu aplicarea art. 75 alin.2 lit.b din Codul Penal condamnă inculpata Solokhina Olga pentru săvârşirea infracţiunii denumită traficul de migranţi, la pedeapsa de 1 an închisoare şi 4 luni închisoare. Pedeapsa se execută în regim de detenţie , potrivit dispoziţiilor art. 60 din Codul penal. Înlătură dispoziţiile privind achitarea inculpatei Solokhina Olga, pentru săvârşirea infracţiunii denumită traficul de migranţi, prev. de art. 263 alin.1 din Codul penal Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 272 alin.1, 2 din Codul de procedură penală onorariul apărătorului din oficiu, avocat Duţă Ana Maria, în sumă de 942 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei, către Baroul Constanţa în favoarea doamnei avocat. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Conform art. 400 alin. 3 din Codul de procedură penală, minuta s-a întocmit în 2 exemplare. Definitivă. Pronunţată, după redactare, prin punerea deciziei, la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art, 405 alin.1 din Codul de procedură penală, azi, 07.06.2024.

În octombrie anul acesta, Olga Solokhina a înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție un recurs în casație, împotriva deciziei penale nr. 590/P din 07 iunie 2024 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa. Judecarea recursului în casație va fi făcută la data de 19 decembrie 2024.

spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie