Instanța supremă respinge cererea fostului primar al Brașovului, Ioan Ghișe, de devansare a termenului de judecată al procesului în care solicita o a 2-a pensie de serviciu

Exclusivitate

Ioan Ghișe, fost primar al Brașovului, fost parlamentar (senator și deputat) în 4 mandate, fost expert parlamentar, fost contracandidat la șefia PNL al lui Klaus Iohannis în iunie 2014, nu a reușit să-i convingă pe judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție să devanseze un termen de judecată, stabilit pentru toamna anului viitor.

  • Detalii soluţie: Respinge cererea formulată de petentul Ghişe Ioan privind preschimbarea termenului de judecată din 14 septembrie 2022. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 februarie 2021.
Ce cere Ioan Ghișe

Ioan Ghișe se judecă cu conducerea Senatului României în procesul în care cere anularea Ordinului nr. 544/21.07.2017 al Secretarului General al Senatului, act administrativ fundamentat pe alin. 5 al art. 3 al Normelor metodologice pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă prevăzute de Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor. În iulie anul trecut, Curtea de Apel Brașov a respins cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Ghişe Ioan, în contradictoriu cu pârâţii Secretarul General al Senatului României, Biroul Permanent al Senatului şi Senatul României, având ca obiect “anularea Ordinului nr. 544/21.07.2017 emis de pârâtul Secretarul General al Senatului României”. Hotărârea nu a fost însă definitivă.

Ioan Ghișe considera că, întrucât a  îndeplinit demnitatea de parlamentar timp de patru mandate (două mandate de senator și două mandate de deputat), ar avea dreptul să solicite acordarea indemnizației pentru limită de vârstă,  potrivit art. 49 și art. 50 din Legea  nr. 96/2006. Numai că el este pensionar de limită de vârstă în baza Legii nr. 7/2006, privind funcționarii publici parlamentari, din funcția de expert parlamentar, începând cu data de 03.07.2017.  În motivarea consemnată de rolii.ro, se arată că Ioan Ghișe a susținut că îndeplinește condițiile pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă ca fost parlamentar, iar aceasta se cumulează cu orice pensie și orice alt venit potrivit prevederilor art. 49 alin. 7 din Legea nr. 96/2006, acest drept fiind acordat foștilor parlamentari care au împlinit vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă sau sunt pensionați pentru limită de vârsta în baza unor legi speciale (așa cum este și cazul său).

Instanța (Curtea de Apel București) a apreciat însă că Ordinul nr. 544/21.07.2017 a fost emis în mod legal și temeinic și că Ioan Ghișe nu are posibilitatea de a valorifica de două ori aceeași perioadă de mandat în vederea obținerii a două categorii de drepturi distincte.

foto: senat.ro

spot_img

Articole recente

Procesul de 140 milioane de dolari pentru recuperarea „creanței Libia” de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, amânat din cauza protestului avocaților

Magistrații Curții de Apel București au amânat, la termenul din 22 februarie 2024, judecarea dosarului în care Statul Român încearcă...

Mai multe articole din aceeași categorie