Instanța supremă respinge cererea de recurs în casație formulată de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, condamnat definitiv pentru corupție

Exclusivitate

Un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 14 octombrie, cererea de recurs în casație formulată de chirurgul ortoped Gheorghe Burnei.

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondat, recursul în casație formulat de inculpatul Burnei Gheorghe împotriva deciziei penale nr. 430/A din data de 30 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 20399/3/2017 (1153/2020). Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 14 octombrie 2021.

Gheorghe Burnei a formulat  cererea de recurs în casație împotriva deciziei penale a Curții de Apel Bucureşti, prin care a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare (cu suspendare), pentru luare de mită în formă continuată.

Agerpres menționează că Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv la 30 martie 2021 de Secția I Penală de la Curtea de Apel Bucureşti, fiind găsit vinovat că a primit bani de la zeci de părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. Medicul primise o condamnare cu suspendare şi la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti.
Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 6 luni pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care medicul trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la una dintre următoarele două entităţi: SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA Sector 5 şi Direcţia Generală de Poliţie Comunitară Sector 1 Bucureşti.
De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a dispus confiscarea de la Gheorghe Burnei a sumelor de 3.250 euro şi 11.800 lei, însă instanţa a anulat decizia Tribunalului Bucureşti privind plata unei amenzi penale de 150.000 lei.

Schimbarea încadrării juridice a faptelor

Medicul a primit o pedeapsă mai blândă, după ce instanţele au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor din 21 de infracţiuni de luare de mită într-o singură infracţiune de luare de mită (21 acte materiale). Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată pe 8 iunie 2017, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.  Conform documentelor întocmite de procurori, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinţii ai căror copii urmau să fie operaţi, însă după ce efectua intervenţiile chirurgicale le permitea acestora „să îl gratifice” cu diverse sume.

“Contracte de donație”

Agerpres mai precizează că, în anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donaţie. Persoanele care ajungeau la Burnei şi care îi ofereau mită erau părinţi ai căror copii aveau anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical. Potrivit anchetatorilor, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să îi dea bani sau alte foloase pentru efectuarea operaţiilor. Procurorii mai susţineau că medicul apela şi la ameninţări cu refuzul efectuării operaţiei dacă părinţii nu se conformau cererilor sale. Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operată în urmă cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxaţie congenitală la şold. Fata a fost supusă în total la 11 intervenţii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operaţiile nu au reuşit însă, iar fata a ajuns imobilizată la pat.

 

spot_img

Articole recente

Eșec grav pentru procurorii lui Pîrlog, care au trimis în judecată doi colonei MApN, sub acuzațiile de furt calificat și respectiv favorizarea făptuitorului

Tribunalul Militar București a pronunțat miercuri, 17 aprilie 2024, o sentință de achitare în incredibilul dosar penal în care un...

Mai multe articole din aceeași categorie