Instanța supremă respinge ca inadmisibilă contestația în anulare formulată de fostul șef de cabinet al liberalului Cristian David, în procesul mitei de 500.000 de euro

Exclusivitate

Un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni, 18 ianuarie, să respingă contestația în anulare formulată de Nițescu Valeriu Roger, fostul șef de cabinet al ministrului liberal de interne, Cristian David.

  • Detalii soluţie: d.p.13/ Cu majoritate, Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de contestatorul condamnat Niţescu Valeriu Roger împotriva deciziei penale nr. 173 din 25 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2440/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariului cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat Niţescu Valeriu Roger, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 160 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 ianuarie 2021. Cu opinie separată, În sensul admiterii în principiu a contestaţiei în anulare formulată de contestatorul condamnat Niţescu Valeriu Roger împotriva deciziei penale nr. 173 din 25 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2440/1/2018.
Nițescu Valeriu Roger – 6 ani, Cristian David – achitat

Nițescu Valeriu Roger a fost condamnat în 25 iunie 2019 la o pedeapsă de 6 ani de închisoare si 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II – a si b) din Codul penal din 1969, pentru savârșirea infracțiunii de trafic de influență. El a fost găsit vinovat în procesul în care fostul ministru de Interne Cristian David a fost achitat definitiv, după ce fusese acuzat de DNA de o mită de 500.000 euro. Potrivit acuzațiilor DNA, în calitate de ministru al Internelor şi Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Niţescu, Cristian David a pretins şi primit suma de 500.000 de euro de la Adrian Mladin, fostul primar din Jilava, beneficiar al unor drepturi litigioase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Mladin, denunţător în dosar, cumpărase drepturile litigioase de la proprietarul de drept, Viorica Ştirbulescu.
Procurorii susţineau că suma de bani a fost pretinsă şi primită de Cristian David pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, David a luat legătura cu Marian Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă, susţinea DNA. În schimbul promisiunii de exercitare a influenţei, Valeriu Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al ministrului de Interne, ar fi pretins şi primit de la aceeaşi persoană suma de 600.000 de euro, arătau procurorii.
Urmare a acestor „intervenţii”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunţător cu Bîgiu, acesta din urmă i l-a prezentat pe Gheorghe Doloiu ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău. Conform DNA, aflând poziţia terenului respectiv, Bîgiu i-a subliniat denunţătorului faptul că nu poate fi restituită suprafaţa respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de „un teren foarte mare şi foarte valoros”.
Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează: 59.518 mp în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional; 14.085 mp în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele primului teren; 6.397 mp tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri menţionate; 70.000 mp la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional, susţinea DNA.
Pentru „sprijinul oferit”, mai menţionau procurorii, cu prilejul unei alte întâlniri, Bîgiu a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani să se realizeze prin intermediul conturilor personale ale lui Gheorghe Doloiu. Acest lucru s-a şi întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 ha.
Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie, spunea DNA.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie