Un complet de la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curte de Casație și Justiție a admis vineri, 5 iunie, cererea de ordonanță prezidențială făcută de două femei, pentru a beneficia, în regim compensat, de un medicament necesar în lupta lor împotriva cancerului de care suferă.
- Detalii soluţie: Admite recursul declarat de reclamantele Giantău Ştefania Gabriela şi Diaconu Nicoleta Monica împotriva sentinţei civile nr. 31 din 14 ianuarie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa atacată şi, rejudecând, admite cererea de ordonanţă preşedinţială. Obligă pârâţii Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la asigurarea către reclamante a medicamentului BEVACIZUMAB (denumire comercială AVASTIN), până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 7284/2/2019 al Curţii de Apel Bucureşti. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei. Respinge recursul incident declarat de pârâtul Ministerul Sănătăţii împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05 iunie 2020.
Anterior, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată cererea de ordonanță președințială. Pentru admisibilitatea cererii de ordonanță președințială, art. 997 alin. (1) din Codul de procedură civilă stabilește condițiile care trebuie îndeplinite cumulativ și anume urgența, caracterul provizoriu (vremelnic) al măsurii solicitate a se lua pe această cale și ne-prejudecarea fondului prin măsura luată.
Cum au motivat judecătorii de la CAB refuzul de a da ordonanță prezidențială în acest caz?
Iată mai jos:
- În raport de cele reținute, Curtea reține că, deși în cauză sunt întrunite condiția urgenței, dovedită prin raportare la situația de fapt concretă, adică starea de boală gravă a părții reclamante, cu consecințe asupra drepturilor acesteia la sănătate și la viață, respectiv efortul financiar reprezentat de costul medicamentelor litigioase, precum și condiția caracterului vremelnic (provizoriu) al măsurii solicitate, nu este însă întrunită cerința constând în aparența dreptului, din perspectiva considerentelor expuse anterior, reținând în esență faptul că producătorul medicamentului nu a înregistrat la autoritățile europene de profil farmaceutic nicio cerere pentru a autoriza punerea în piață a acestui medicament pentru tratamentul astrocitomului anaplazic, a glioblastomului sau oligodendrogliomului, de unde rezultă că producătorul nu îl recomandă pentru aceste categorii de boală canceroasă.
Prin hotărârea de vineri a instanței supreme însă, cele două femei vor beneficia de tratamentul cu Avastin (DCI Bevacizumabum) pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală) . Medicamentul Avastin este deținut de către compania Roche Registration Limited, iar prețul unui tratament este unul deosebit de mare (aprox. 17.200 lei/lună).
Foto: foxnews.com