Instanța supremă – completul pentru soluţionarea Recursului în Interesul Legii (RIL) – a respins luni, 9 noiembrie 2020, ca inadmisibil, un recurs în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Problema de drept căreia i se ceruse o soluție era legată de interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 17 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, în sensul de a se stabili instanţa competentă din punct de vedere material procesual de a soluţiona apelul declarat împotriva sentinţei pronunţate de judecătorie în litigiile având ca obiect anularea deciziilor de instituire a carantinei emise de Direcţia de Sănătate Publică.
Colegiul de Conducere al Curții de Apel București, cel care a formulat acest Recurs în Interesul Legii, declarat inadmisibil, este format în prezent din următorii 6 judecători, pe care îi prezentăm mai jos:
Anterior, în data de 19 octombrie, procurorul general Gabriela Scutea a formulat, la solicitarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, un punct de vedere în privința acestei chestiuni de drept și anume că Recursul în Interesul Legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti era inadmisibil, întrucât problema de drept aflată în discuție a fost soluționată pe cale legislativă. Astfel, Gabriela Scutea afirmă că, ulterior declarării recursului în interesul legii, prin art. I pct. 3 din Legea nr. 210/25 septembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 884/28. IX.2020, s-a modificat art. 17 alin.(8) din Legea nr. 136/2020, acesta având în prezent următoarea redactare:
„(8) Apelul se soluţionează de secţia civilă a tribunalului într-un termen ce nu va depăşi 24 de ore de la data sesizării instanţei, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător.”
Potrivit art. II din Legea nr. 210/2020, „dispoziţiile prezentei legi sunt aplicabile şi proceselor în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a acesteia. Dosarele se trimit, de urgenţă, pe cale administrativă, secţiilor devenite competente să le judece potrivit prezentei legi”.
Gabriela Scutea a concluzionat că acel eveniment legislativ a soluţionat controversa jurisprudenţială sesizată de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Despre acest subiect, Justnews a mai scris aici.