Instanța supremă anulează ca netimbrat recursul declarat de un “avocat al vedetelor” în disputa sa cu RA-APPS

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis recent să anuleze ca netimbrat recursul declarat de “avocatul vedetelor” Cătălin Dancu în disputa sa cu Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului De Stat” (RA-APPS):

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 1691: Anulează, ca netimbrat, recursul declarat de recurentul-pârât Dancu Cătălin Radu împotriva deciziei nr. 1527A din 26 octombrie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă, în contradictoriu intimata-reclamantă Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului De Stat” şi cu intimaţii-pârâţi Allianz Ţiriac Asigurări SA şi SCA Dancu şi Asociaţii prin Lichidator Judiciar CII Babenco Maria. Fără cale de atac.

În octombrie 2022, Curtea de Apel București hotărâse să dea dreptate RA-APPS în procesul în care se judeca cu avocatul Cătălin Radu Dancu și societatea acestuia, SCA Dancu și Asociații, aflată în lichidare judiciară:

  • Solutia pe scurt: Rejudecând, admite apelul principal formulat de reclamanta RAPPS. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite în parte cererea introductivă. Obligă pârâtul Dancu Cătălin Radu la plata sumei de 412.089,48 lei despăgubiri civile către reclamantă. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu pârâta Allianz Ţiriac Asigurări SA și SCA Dancu şi Asociaţii, ca neîntemeiată. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă. Pronunţată azi, 26.10.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

După cum se arăta în motivarea soluției, consemnată de rejust.ro, disputa a vizat contractul de asistenţă juridică nr. 351632/06.11.2009, încheiat de cabinetul lui Cătălin Dancu pentru reprezentarea R.A. – A.P.P.S. într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VI-a Comercială. Cauza avea ca obiect „acţiune în regres” pentru recuperarea sumei de 1.648.357,93 lei formulată de reclamantă împotriva salariaţilor săi care au făcut parte din comisia de evaluare a ofertelor pentru contractul de achiziţie publică privind obiectivul „Executare hotel şi baza de tratament Olăneşti”. RA-APPS a susținut că, prin neîndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate de cabinetul avocatului Dancu, i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare de 1.648.357,93 lei, sumă pe care ar fi recuperat-o de la salariaţii săi, dacă acţiunea nu ar fi fost perimată, din neglijența apărătorului care a reprezentat RA-APPS.

Cătălin Dancu a mai primit în trecut vești proaste din partea judecătorilor. De pildă, la Curtea de Apel București, el a pierdut un proces în care fusese chemat în judecată de un cetățean israelian, care pretindea că i-a achitat integral onorariul avocațial convenit pentru un dosar penal, fără a primi în schimb prestația convenită. Acesta s-a apărat, afirmând – potrivit motivării consemnate de rolii.ro – că nu a mai putut să acorde consultanță juridică persoanei respective întrucât intervenise numirea sa într-un post diplomatic, respectiv cel de consul general al României la New York. Cătălin Dancu a declarat instanței că asigurase reclamantului, până la acel moment, servicii avocațiale în baza cărora acesta, de altfel, a și fost pus în libertate. În acest dosar, ajuns până la instanța supremă, a fost pronunțată în urmă cu 3 luni o soluție definitivă, după cum Justnews a relatat aici.

Cine este Cătălin Dancu

Considerat de presă un “avocat al vedetelor”, Cătălin Dancu s-a confruntat cu o serie de probleme financiare, după cum susține publicația constănțeană replicaonline. Potrivit relatărilor din mass-media, Cătălin Dancu a fost avocat al mai multor politicieni şi oameni de afaceri controversaţi: Dinu Patriciu, Cătălin Harnagea, Sorin Roşca Stănescu, Radu Moraru, Gigi Becali, Dumitru Sechelariu, Alexander Adamescu, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Cătălin Dancu a avut o scurtă carieră și în diplomație. El a fost revocat însă din funcţia de consul al României la New York la mijlocul lunii noiembrie a anului 2019.  După revocare, el a dat în judecată Guvernul și Ministerul de Externe ( și pe premierul de atunci Ludovic Orban și ministrul Bogdan Aurescu) cerând, fără succes, Curții de Apel București suspendarea executării actului administrativ Hot. nr. 827/28.11.2019. La momentul revocării, Ludovic Orban a declarat despre Cătălin Dancu că „este un personaj foarte pitoresc“ și că Executivul său trimite la post “diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României, şi nu clienţi politici ai guvernului“. Cătălin Dancu, care avea o relaţie strânsă cu Liviu Dragnea, a fost trimis consul general în SUA de către premierul de atunci, Sorin Grindeanu.

Cătălin Dancu s-a aflat pentru o vreme și în Consiliul de Administrație al companiei naționale de transport aerian TAROM. Numai că și în acest caz „avocatul vedetelor” a primit recent o veste proastă: el a fost singurul care nu s-a mai regăsit în noul consiliu de administrație, desemnat în urma unui proces de selecție ce a durat 1 an și învestit în funcție, în ședința din 15 iunie 2024, a Adunării  Generale a Acționarilor (AGA) de la TAROM, după cum a relatat aici Europa Liberă.

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie