Instanța supremă admite recursul în casație depus de doi celebri fugari, Alina Bica și Cristian Rizea

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis luni, 21 septembrie, recursul în casație depus de două persoane, date în urmărire de Poliția Română. Este vorba de Bica Alina Mihaela și Rizea Cristian.

Astfel, în cazul lui Cristian Rizea, instanța a admis în principiu cererea de recurs în casaţie formulată împotriva deciziei penale nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018.  Recursul în casație va fi judecat de Completul de 5 Judecători – Penal P1 – 2020, la data de 2 noiembrie 2020.

La aceeași dată va fi judecată și cererea de recurs în casaţie formulată de inculpata Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 284 din data de 27 noiembrie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 3067/1/2018. De asemenea, tot Completul de 5 Judecători – Penal P1 – 2020 va judeca și cererea Alinei Bica.

Fosta șefă a DIICOT a fost dată în urmărire internațională în 27 noiembrie 2019, după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica figurează pe site-ul IGPR la secţiunea „Persoane urmărite. Ea a fost depistată inițial în Costa Rica, iar în prezent s-ar afla în Italia.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv pentru trafic de influență și spălare de bani la 4 ani și 8 luni de închisoare. Fostul deputat PSD a mai recurs la o cale extraordinară de atac, depunând o contestație în anulare la instanța supremă, cauza având un nou termen pe 5 octombrie.  În mai anul acesta, el a scos o carte, ”Spovedania lui Rizea” în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști și foști și actuali ofițeri de informații că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”pus la cale jefuirea României”. Dat în urmărire internațională, fostul deputat a fost localizat la Chișinău.  Ministerul Justiției de la București a transmis autorităților Republicii Moldova o cerere de delegare a executării pedepsei în cazul lui Cristian Rizea. El nu poate fi trimis înapoi în România, fiindcă în Constituția Republicii Moldova există prevederea potrivit căreia „cetățenii Republicii Moldova nu pot fi extrădați sau expulzați din țară”. Și Cristian Rizea figurează pe lista Persoanelor Urmărite, întocmită de Poliția Română.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

Au început înscrierile la examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august 2025

Direcția Națională de Probațiune organizează examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august...

Mai multe articole din aceeași categorie