Instanța Supremă admite administrarea de noi probe în procesul primarului liberal din Piatra-Neamţ

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât miercuri, 22 iulie, să admită cererile de administrare de probe formulate de inculpaţi în procesul în care este judecat apelul primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic. Cererile de administrare de probe au fost formulate de inculpații Chitic Dragoş Victor, Vişan Vasile, Zăpor Vasile, Casapu Alexandru şi Apopii Mihai, iar judecătorii au admis, între altele, o probă testimonială cu martori, o probă cu înscrisuri, o probă cu expertiza tehnică judiciară imobiliară de evaluare. În acest ultim caz, instanța supremă vrea să afle dacă valoarea de piaţă a terenurilor menţionate în rapoartele de evaluare a fost corect stabilită în raport de data la care a fost efectuată evaluarea, pentru fiecare teren în parte, şi de toate criteriile aplicabile în evaluarea terenurilor proprietatea privată şi publică a unităţii administrativ teritorială Piatra Neamţ. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 16.09.2020.

Condamnări în primă instanță

În acest dosar, primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic, a fost condamnat, în 11 iunie 2019, de Curtea de Apel Bacău, la 3 ani de închisoare cu suspendare. La aceeaşi pedeapsă, de 3 ani de închisoare cu suspendare, au fost condamnaţi şi omul de afaceri Mihai Apopii, fostul secretar al municipalităţii, Vasile Vişan, şi evaluatorul Vasile Zăpor.  Notarul public Alexandru Casapu şi fostul şef al Serviciului de Administrare al Patrimoniului din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ, Marin Bordei, au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Dosarul în care au fost condamnaţi cei şase a fost instrumentat de DNA Bacău şi a fost trimis spre judecare în februarie 2018. Potrivit unui comunicat al DNA, Dragoş Chitic era la data faptei viceprimar al municipiului Piatra-Neamţ, iar Vasile Vişan era secretarul municipiului.
Acuzațiile DNA
„În perioada 20 – 28 ianuarie 2010, inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, (…) beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul Local Piatra Neamţ, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafaţă totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului. În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra Neamţ, reprezentat de inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeţei menţionate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafaţă de 11.156 mp situat pe raza aceluiaşi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei”. Contractul a fost încheiat în condiţiile în care inculpaţii Chitic şi Vişan cunoşteau că această operaţiune era defavorabilă municipiului din punct de vedere economic şi privea inclusiv o suprafaţă de teren care făcea parte din domeniul public al localităţii. Diferenţa, respectiv suma de 397.351 de lei, a fost achitată de municipiul Piatra-Neamţ inculpatului Apopii pe data de 27 ianuarie 2015, precizează Agerpres. „Evaluarea terenurilor ce aparţineau Primăriei Piatra Neamţ a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menţionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care cunoştea că una dintre suprafeţele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp) făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ”. Potrivit anchetatorilor, prin aceste demersuri a fost produs municipiului Piatra Neamţ un prejudiciu în valoare de 1.089.170 de lei, care constituie totodată un folos necuvenit pentru omul de afaceri Mihai Apopii. Municipiul Piatra Neamţ s-a constituit parte civilă în cauză, în vederea recuperării prejudiciului.

foto: facebook Dragos Chitic

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie