Justnews.ro

Curtea de Apel București a respins, săptămîna trecută, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de contestatorul Miclăuș Traian cu privire la decizia nr. 866/A/18.09.2020 a Curții de Apel București – Secția I Penală. Decizia instanței este definitivă.
În septembrie anul trecut, omul de afaceri Traian Miclăuș a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la pedeapsa de 4 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de delapidare în formă continuată și a confiscat totodată de la acesta suma de 944.000 lei rezultată din comiterea infracţiunii de delapidare și 2.529.430,33 lei (rezultată din comiterea infracţiunii de delapidare prin raportare la activitățile care au fost încadrate prin rechizitoriu și de prima instanță ca abuz în serviciu).

Ce s-a întâmplat

În urmă cu mai bine de 10 ani, Traian Miclăuș, prin firma pe care o administra, Euroticket Company SRL (devenită ulterior SC Operativ Logistic SRL), instituție emitentă de bilete de valoare, a păcălit 12 mari retaileri, pe care i-a determinat să accepte la plată tichete de masă și tichete cadou, puse în circulatie în decembrie 2010, fără a avea ulterior intenția de a le deconta. El a produs un prejudiciu de 11.008.549,86 lei următorilor retaileri: Dedeman SRL, Romania Hypermarche SA, Kaufland SCS, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Mega Image SRL, Real Hypermarket SRL,  Profi Rom Food SRL, Lidl Discount SRL, Billa Romania SRL, Artima SA și Carrefour Romania SA.

DNA a deschis acest dosar după o plângere formulată, în aprilie 2011, de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susținut că, în calitate de director al Euroticket Company SRL, Miclăuş Traian şi-a însuşit din gestiunea societăţii comerciale amintite, în mod repetat, din iunie 2010 şi până iunie 2011, suma de 3.363.792 lei, plătind prestaţii simulate de consultanţă pe care şi-ar fi acordat-o lui însuşi. Suma de bani amintită era plătită SC Euroticket Company SRL de angajatori pentru tichetele remise (tichete care urmau a fi încredinţate angajaţilor), aparţinea retailerilor care acceptau tichetele ca mijloc de plată și se afla vremelnic în gestiunea Euroticket Company SRL; legea interzice ca banii necesari decontării de tichete să fie folosiți în alte scopuri de unităţile emitente ale biletelor de valoare. Suma menționată anterior a fost retrasă în numerar, prin 208 operațiuni, din soldul de casă al SC Euroticket Company SRL. Miclăuș Traian a început să delapideze societatea comercială pe care o administra în fapt, Euroticket Company SRL, în condiţiile în care a iniţiat negocieri cu o altă firmă pentru vânzarea clientelei şi a activelor.

În acelaşi timp, Miclăuş Traian a început să transfere din fondurile SC Euroticket Company SRL sume importante de bani sau creanţe în patrimoniul altor societăţi comerciale pe care le controla; dacă în vara anului 2010, atunci când făcea demersuri de prelungire a autorizării, SC Euroticket Company SRL avea disponibilul necesar decontării tichetelor aflate în circulație, în luna noiembrie 2010 societatea comercială nu mai avea sumele necesare nici în bancă, nici în casă și nu deținea nici creanțe neîncasate pentru a putea deconta tichetele emise. Prejudiciul rezultat din delapidare, calculate de procurorii DNA, era de 3.363.792 lei, iar cel din abuz în serviciu, de 8.788.291 lei.

Alte articole