Magistrații Curții de Apel București (CAB) au admis marți, 8 februarie, cererea DNA de recuzare a judecătorilor Nicoleta Nolden şi Aurel Găitan în „dosarul Publitrans”, în care este judecat apelul fostului primar al municipiului Pitești, Tudor Pendiuc.
- Solutia pe scurt: Încheiere: În temeiul art.67, alin.1, Cod de procedură penală, raportat la art.64, alin.1, litera f, Cod de procedură penală, admite cererea de recuzare a judecătorilor Nicoleta Nolden şi Aurel Găitan, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune, în respectarea principiului continuităţii, trimiterea dosarului la completul de apel iniţial învestit, compus din judecătorii Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea, în vederea continuării efectuării cercetării judecătoreşti a apelurilor. În temeiul art.275, alin.3, Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 8.II.2022.
Cine este Nicoleta Nolden
G4media.ro amintește că Nicoleta Nolden (fostă Cristuș) este judecătoarea de la CAB care a pus umărul la eliberarea din penitenciar a fostului lider PSD, Liviu Dragnea. Ea este considerată o apropiată a Liei Savonea, actual membru al CSM și fostă şefă a Curţii de Apel Bucureşti. În octombrie 2019, judecătoarea Nolden a mai luat o decizie favorabilă lui Liviu Dragnea. Ea a anulat hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM din decembrie 2018 prin care a fost stabilită componenţa completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi hotărârile Colegiului de conducere al ÎCCJ privind numărul şi tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători pe 2019. Tot Nolden a suspendat un ordin al Vioricăi Dăncilă prin care a fost demis un secretar de stat din MAI, apropiat de ministrul de atunci Carmen Dan. Nicoleta Nolden a fost colegă de complet de judecată, în cadrul Secției Contencios Administrativ de la CAB, şi cu Alina Ghica, vicepreședinte al Curții de Apel București, și prietenă a Liei Savonea. În prezent, Nicoleta Nolden este vicepreședinte al Curții de Apel București, numită cu delegație pentru perioada 23.12.2021 – 23.06.2022.
Pendiuc – 8 ani, fiica – 5 ani
În „dosarul Publitrans”, instanța de fond, Tribunalul București, l-a condamnat pe fostul primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc, la 8 ani de închisoare cu executare, iar fiica acestuia a primit 5 ani de închisoare. Tudor Pendiuc a avut șase mandate succesive de primar în Pitești, începând din 1992.
Europa liberă scrie că fostul primar a primit două condamnări a câte 6 ani de închisoare pentru acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată. Pedepsele au fost contopite și i-a fost adăugat un spor de o treime, astfel a rezultat condamnarea de 8 ani de închisoare. Fiica fostului edil, Emanuela-Elena Pendiuc, prezentatoare de televiziune, a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani.
În dosar au mai fost condamnați angajați ai Primăriei cu atribuții în licitații și achiziții publice, doi directori ai societăţii de transport Publitrans 2000 S.A, trei oameni de afaceri, dar şi un ofițer de poliţie judiciară din DNA, acuzat de favorizarea infractorului.
Procesul a început în martie 2015. Potrivit unui comunicat transmis, la 20 martie 2015, de DNA, prin care anunța trimiterea în judecată, Tudor Pendiuc a intervenit în lanțul decizional privind înlocuirea parcului auto al societății Publitrans 2000 SA, care aparținea Primăriei, cu 80 de autobuze. Autobuzele urmau să fie achiziționate de Consiliul Local. Prin acțiunile lui, Tudor Pendiuc ar fi avantajat două firme private, CNCD SA si SC Girexim Universal SA. Acestea ar fi trebuit să dețină în proprietate autobuzele, dar până la urmă au fost achiziționate în leasing, înainte de încheierea contractului.
DNA a mai stabilit că Tudor Pendiuc a primit, în februarie 2008, pentru fiica sa, un apartament în București, în valoare de 130.900 de euro, în schimbul favorizării celor două firme private, iar bugetul orașului Pitești ar fi fost prejudiciat cu peste 28,5 milioane de lei. Fostul primar, în solidar cu ceilalți inculpați, trebuie să plătească aproximativ 23 de milioane de lei Consiliului Local, prin sentința Tribunalului București, care a menținut și sechestrul asigurator pe bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea lui Pendiuc și confiscarea apartamentului primit cu titlu de mită pentru fiica sa.
foto: wikipedia.org