În aplicația ECRIS a devenit posibilă anonimizarea numelor victimelor infracțiunilor, indiferent de dosar

Exclusivitate

Ministerul Justiției a anunțat într-un comunicat că a dezvoltat o nouă funcție a aplicației ECRIS, care permite, la replicarea pe portalul http://portal.just.ro/, anonimizarea numelui unei singure părți din dosarele privind traficul de persoane (L.678/2001, art. 12 și art. 210 NCP) și traficul de minori (L.678/2001, art. 13 și 211 NCP), în speță numele victimelor infracțiunilor. După anonimizare, numele victimelor vor fi înlocuite cu un text de protejare.

Funcția se poate utiliza atât pentru dosarele noi, cât și pentru dosarele deja înregistrate, care sunt publicate pe portalul instanțelor. Pentru dosarele care au fost bifate anterior în mod automat ca și confidențiale și nu s-au publicat pe portal, funcția de anonimizare a numelui uneia dintre părți se poate utiliza, dar în aceste dosare trebuie mai întâi să se de-bifeze bifa de dosar confidențial.

Această funcție, care se poate folosi și în alte dosare, indiferent de obiect, atunci când instanța consideră că se impune anonimizarea numelui uneia dintre părțile unui dosar, a fost deja inclusă în aplicația ECRIS și a fost transmisă instanțelor judecătorești spre aplicare în prima săptămână a lunii noiembrie.

Cu această ocazie, Ministerul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să întreprindă demersurile necesare pentru a emite o hotărâre a CSM prin care să se instituie în sarcina instanțelor obligația de a-și organiza activitatea de înregistrare a dosarelor, într-un mod care să permită anonimizarea numelui victimelor de la momentul introducerii pentru prima dată a datelor despre dosar în sistemul informatic ECRIS și emiterea numărului de dosar, dar și actualizarea publicării dosarelor în care au fost anonimizate ambele părți.

foto: inm-lex.ro

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie