În 2022, s-au acordat 2,8 milioane euro despăgubiri pentru condițiile inadecvate de detenție

Exclusivitate

În 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a soluționat 951 de cereri de acordare de despăgubiri pentru condițiile inadecvate de detenție din închisorile românești, plata făcută de autoritățile de la București în conturile deținuților/foștilor deținuți însumând 2.886.700 euro – se arată în Raportul de activitate al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), dat recent publicității.

În total, despăgubirile acordate deținuților prin hotărârile și deciziile pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, înregistrate până la data de 31.12.2022 la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în urma comunicărilor transmise de Ministerul Finanțelor Publice, însumează un total de 14.259.211 Euro și 10.000 franci elvețieni, pentru 3.655 cereri soluționate. Anul de vârf în ceea ce privește cuantumul sumelor acordate de Statul Român pentru condițiile inadecvate din penitenciare a fost 2018, când s-au plătit în total 3.232.001 euro.

Jurisprudența relevantă a CEDO în anul 2022

Prin Hotărârea pronunțată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Adrian Nicolae Vlad împotriva României, a fost respinsă cererea nr. 122/17 privind încălcarea art. 3 și a art. 13 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, urmare a condițiilor inadecvate de detenție la care a fost supus reclamantul, fiind reținute următoarele aspecte de relevanță pentru sistemul penitenciar:

  • este apreciat ca fiind eficace remediul compensatoriu reprezentat de acțiunea în răspundere civilă delictuală ce poate fi introdusă de persoana interesată pentru a obține despăgubiri, urmare condițiilor inadecvate de detenție suferite în penitenciar;
  • recursul în fața instanțelor române ar oferi o cale de atac mai rapidă decât procedura în fața CEDO și ar reduce volumul de cauze cu care instanța internațională se confruntă;
  • s-au evidențiat eforturile autorităților naționale de a implementa recomandările făcute de aceasta în Hotărârea Pilot Rezmiveș și alții împotriva României.
spot_img

Articole recente

NE REVEDEM MARȚI, 6 IUNIE 2023!

Suntem în mini-vacanță. Ne revedem marți, 6 iunie 2023!

Mai multe articole din aceeași categorie