Guvernul condus de Nicolae-Ionel Ciucă a analizat, în ședința de Guvern de miercuri, 23 februarie, un MEMORANDUM având ca temă “iniţierea de negocieri în vederea semnării unui Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene privind returnarea fondurilor primite de Guvernul României în baza Acordului pentru un Program de cooperare şi asistență bilaterală între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene, semnat la Atena la 21 decembrie 2001”. Inițiatorul memorandumului este actualul ministru PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, care solicită premierului Nicolae Ciucă să aprobe derularea negocierilor cu partea elenă și agreerea textului acordului care va fi supus ulterior aprobării Guvernului României.
Potrivit documentului, ce poate fi consultat la această adresă, în data de 21 decembrie 2001 s-a semnat la Atena, Acordul pentru un Program de Cooperare şi Asistenţă Bilaterală între Guvernul Republicii Elene şi Guvernul României. Acordul presupune acordarea unei asistenţe totale de 1.330.000 Euro pentru suport bugetar în vederea achiziţionării de echipament pentru aripa nouă a Spitalului Clinic de Urgenţă (Floreasca). Fondurile au fost transferate de partea elenă în totalitate la sfârșitul anului 2001, într-un cont purtător de dobândă al Ministerului Sănătăţii la Banca Comercială Română (BCR). Menționăm că, între 28 decembrie 2000 și 19.06.2003, ministrul Sănătății era dr. Daniela Bartoș, reprezentant al PSD (pe atunci PDSR).
În perioada 2002-2009, deși inițial cele două părți au derulat activități comune având ca scop realizarea unui studiu de fezabilitate în privința echipamentelor ce urmau a fi achiziționate, totuși au existat divergențe legate de modalitatea în care acest proiect urma să fie implementat. Prin urmare, au fost înregistrate întârzieri semnificative în implementarea acordului.
Eșec în primele încercări de achiziții de echipamente
În anul 2009, Ministerul Sănătăţii a organizat achiziţia de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic de Urgenţă (Floreasca) aripa nouă. Pentru semnarea contractelor de achiziție, Direcția Economică a Ministerului Sănătății din acea perioadă a solicitat un acord al părții elene legat de aceste achiziții, deși conform Acordului semnat în 2001, nu exista nicio condiționalitate în acest sens. După lungi discuții și întâlniri între cele două părți, contractele de achiziție nu au mai fost semnate iar procedura a fost anulată, întrucât partea elenă nu a emis un astfel de acord iar Direcția Economică a Ministerului Sănătății nu a avizat contractele de achizitii. În perioada 2012-2017, la inițiativa părții elene s-au inițiat și derulat demersuri în vederea renegocierii acordului semnat în 2001 și găsirea unei soluții oportune pentru utilizarea acestor fonduri.
După aderarea la UE, România nu mai putea beneficia de astfel de fonduri
În anul 2017, în cadrul unei întâniri, partea elenă a comunicat că, începând cu anul 2007, de când România a devenit stat membru al UE, aceasta nu mai poate beneficia de programe de asistență financiară astfel că fondurile vor trebui returnate. În urma consultarii website-ului ww.oecd.org, Romania nu se mai afla pe lista beneficiarilor eligibili începand cu 01.01.2006. Ministerul Sănătății a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe pentru soluționarea acestei situații. Răspunsul MAE din luna martie 2018 mentionează că niciuna dintre etapele de implementare ale Acordului nu a fost îndeplinite timp de 17 ani astfel ca la acest moment acest Acord este neexecutabil în forma actuală. Pentru a fi utilizate aceste fonduri, este necesară modificarea Acordului numai cu indeplinirea a două condiții: să nu existe impedimente de ordin juridic și să existe voința din partea ambelor părți. Poziția părţii elene în această chestiune era în sensul neeligibilitătii României în a utiliza fonduri cu titlu de asistență pentru dezvoltare, aspect ce nu poate fi soluționat prin modificarea Acordului existent. Acest Acord a fost încheiat cu partea elenă în considerarea obligațiilor sale de stat membru al Comitetului pentru Asistența Dezvoltării al OCDE.
Grecii cer banii înapoi
Pe lângă acest aspect, Ministerul Afacerilor Externe prin adresa nr. H2-2/2012/7.03.2018 constată lipsa voinței politice a părtii elene de a renegocia Acordul precum și solicitarea acesteia de a i se returna fondurile alocate României, eventual sub forma unei donații pentru acordarea de asistență pentru refugiați. Ministerul Afacerilor Externe considera că ”o conduită de bună credință presupune încetarea acordului prin voința părților, cu consecința returnării sumei primite de la statul grec”.
Având în vedere aceste aspecte, în 25.10.2018, Ministerul Sănătății a luat decizia de a renunța la această finanțare. Decizia a fost comunicată MAE, care a informat partea elenă în cadrul consultărilor bilaterale pe teme economice ce a avut loc la Atena în 27 noiembrie 2018. În ceea ce privește modalitatea de returnare a fondurilor, în urma corespondenței cu Ambasada Republicii Elene la București, s-a constatat ca acordul în vigoare nu are astfel de prevederi și prin urmare este necesară demararea de negocieri pentru semnarea unui acord pentru returnarea acestor fonduri.
În concluzie, la 20 de ani de la “comiterea faptelor”, adevărul iese azi la iveală, cu ajutorul unui ministru PSD: competența miniștrilor cabinetului PSD, condus de Adrian Năstase, era doar un mit. Unii dintre ei, precum ministrul Daniela Bartoș, nu erau în stare nici măcar să cheltuiască cu cap puținele fonduri valutare pe care le primea România în acei ani. Și noi, cei care am trăit acele vremuri, ne amintim cum arătau spitalele românești în acea perioadă…
foto: old.ms.ro