Bogdan Cornel Popa a fost omul de bază a lui Sorin Oprescu, pe care fostul edil l-a pus șef la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești”, apoi la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane. În dosarul ”lotului Oprescu”, Popa s-a ales cu pedeapsa cea mai mare. Prin decizia penală nr. 575/A din 13.05.2022, Curtea de Apel București a hotărât să-l condamne pe inculpatul Popa Bogdan Cornel la o pedeapsă de 11 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat în variantă agravată, luare de mită în formă continuată, trafic de influență, în formă continuată, instigare la dare de mită, în formă continuată, spălarea banilor, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. În timpul urmăririi penale, el și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Numai că, la momentul pronunțării sentinței de 11 ani și 6 luni închisoare, Popa Bogdan Cornel, alături de omul de afaceri Romeo Albu (condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare, tot în ”lotul Oprescu”) se afla deja în Italia, predându-se autorităților din Peninsulă, care au refuzat ulterior extrădarea în România.
Separat de dosarul în care a fost condamnat alături de Sorin Oprescu, Popa a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, și într-un dosar legat de acordarea unui contract de dezinsecţie, prejudiciul în acest caz fiind de 5,8 milioane lei. Potrivit unui comunicat al DNA, în mai 2012, între Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, reprezentat de Bogdan Popa, şi o societate comercială a fost încheiat un acord-cadru, pe o durată de 4 ani, având ca obiect servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare. Cu ocazia semnării acordului-cadru menţionat, Bogdan Popa a pretins de la reprezentanţii societăţii respective, cu titlu de mită, un procent de 50% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi ce urma să fie emisă, iar ulterior, în perioada mai 2012 – septembrie 2015, a primit suma de 2.138.242 lei (ce reprezintă 40% din valoarea, fără TVA, a fiecărei facturi). În acest dosar, Curtea de Apel București a hotărât, în mai anul acesta, să înceteze procesul penal față de inculpat ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale (perioada infracţională mai 2012 – 6 decembrie 2013). Judecătorii au decis atunci să instituie măsura sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile prezente şi viitoare ale inculpatului Popa Bogdan Cornel, până la concurența sumei de 1.395.880 lei, în vederea garantării reparării prejudiciului produs părţii civile şi a confiscării speciale.
În legătură cu dosarul dezinsecției de la Palatele Brâncovenești, în septembrie anul acesta, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost depusă o cerere de recurs în casație, care a fost admisă în principiu:
- Detalii soluţie: Admite în principiu cererile de recurs în casaţie formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Popa Cornel Bogdan şi Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela împotriva deciziei penale nr. 680/A/30.05.2024 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 9948/3/2019. Respinge cererile inculpaţilor Popa Cornel Bogdan şi Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela de suspendare a executării hotărârii atacate. Trimite cauza Completului C8, în vederea judecării recursurilor în casaţie declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Popa Cornel Bogdan şi Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela. Acordă termen de judecată la data de 13 noiembrie 2024, pentru când se citează părţile şi se asigură apărarea inculpaţilor Popa Cornel Bogdan, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Nae Marin prin încunoştinţarea avocaţilor aleşi sau, după caz, prin desemnarea unui avocat din oficiu. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 30 octombrie 2024.