Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – a admis o sesizare formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a civilă, în dosarul nr. 22307/299/2019, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile. Judecătorii ICCJ au stabilit astfel că „dispoziţiile art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, cu modificările ulterioare, nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei în temeiul art. 55 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”
Hotărârea este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Articolul 22 din Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale prevede că:
(2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate.
Solicitarea de dezlegare a acestei chestiuni de drept a fost făcută în procesul avînd ca obiect “contestație la executare” și care a opus, pe de-o parte, firma HAPPY TOUR SRL, iar pe de altă parte Consiliul Concurenței și ANAF-Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.