Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi, 16 iulie, o cerere de sesizare a Curții Constituționale formulată de reprezentantul Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia judiciară, Serviciul judiciar penal, în procesul în care fostul procuror DNA, Mircea Negulescu, este acuzat de fabricarea unui dosar impotriva lui Victor Ponta. Curtea Constituţională este astfel sesizată cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.888, alin.(2) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv în interpretarea dată prin decizia nr.3/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, şi a dispoziţiilor art.95 alin.(1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Adina Florea, de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din justiție (SIIJ), structură de parchet ce a devenit operațională din data de 23 octombrie 2018.
După cum arată juridice.ro, Instanța supremă a mai fost sesizată în legătură cu această problemă de drept, iar în data de 26 februarie 2019, ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – a pronunţat următoarea soluţie:
- Stabilește că, în interpretarea dispozițiilor art. 888 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, participarea la ședințele de judecată în cauzele de competența Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor de justiție, în care urmărirea penală s-a efectuat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, se asigură de procurori din cadrul Secției judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de către procurori din cadrul parchetului de pe lângă instanța învestită cu judecarea cauzei.
Fostul procuror de la DNA Prahova, Mircea Negulescu, zis„Portocală”, a fost plasat joi seara sub control judiciar pentru 60 de zile de către judecătoarea Hermina Iancu de la instanța supremă.
Fostul procuror DNA este acuzat de mai multe fapte penale, alături de polițistul judiciar Mihai Iordache, legate în principal de fabricarea dosarului în care fostul premier Victor Ponta era acuzat că l-ar fi plătit pe fostul lider britanic Tony Blair pentru a veni în România să-i facă imagine în campania electorală. Acuzațiile formulate de SIIJ pot fi vizualizate în comunicatul PICCJ .