Hoţii de lemne vor putea face puşcărie, în baza noilor prevederi ale Codului Silvic

Exclusivitate

Furtul de arbori intră sub incidenţă penală şi va putea fi sancţionat cu închisoare sau cu amendă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Codului Silvic. Potrivit actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor pe 19 august, indiferent de valoarea prejudiciului, sustragerea de masă lemnoasă intră sub incidenţa legii penale, iar vehiculele cu care copacii tăiaţi ilegal sunt transportaţi pot fi confiscate. Iată cele mai importante prevederi legislative în domeniul exploatării lemnului:

  • Începând cu 1 ianuarie 2025, masa lemnoasă recoltată din fondul forestier proprietate publică a statului şi din fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se valorifică preponderent ca lemn fasonat, iar de la 1 ianuarie 2023, cel puţin 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier proprietate publică a statului şi din fondul forestier proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale se valorifică drept lemn fasonat.
  • Tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare care poate merge de la 6 luni la 7 ani, în funcţie de valoarea prejudiciului produs.
  • Furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional constituie infracţiune şi se pedepseşte, de asemenea, cu detenţie care variază între 6 luni şi 7 ani, tot în funcţie de valoarea de piaţă a masei lemnoase.
  • Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documentele justificative constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.
  • Sunt supuse confiscării mijloacele de transport al materialelor lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea infracţiunii.
  • Preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă este aprobat prin lege, pentru o perioadă de 5 ani, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Pentru fondul forestier proprietate publică nu se plătesc taxe şi impozite.
  • Accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

foto: pikist.com

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie