Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat joi, 26 noiembrie 2020, Hotărârea 1412, care prevede înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție a doamnei SÂRBU BRÎNDUȘA-ANDREEA, judecător cu grad de tribunal la Judecătoria Sectorului 1 București, în prezent suspendată din funcție, ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare constând în ”excluderea din magistratură”. Hotărârea a fost adoptată în unanimitate.
Propunerea de sancționare a fost adoptată, într-o ședință desfășurată în data de 23 septembrie 2020, de Secția pentru judecatori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii. Ea a fost găsită vinovată de neredactarea hotărârilor judecătorești din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege (art. 99 lit. r, teza I din Legea 303/2004). Judecătoarea Sîrbu Brândușa-Andreea a fost sancționată pentru o faptă similară în urma cu un an, cînd s-a decis diminuarea drepturilor sale salariale cu 10%, timp de o lună.
Clujust.ro scrie că Andreea Brândușa Sârbu a absolvit Facultatea de Drept la București în 1996, iar între 2001 și 2005 a fost procuror financiar la Curtea de Conturi. Printr-un decret prezidențial semnat de Traian Băsescu în iulie 2005, Sarbu a fost numită în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a activat timp de 10 ani. Ulterior, a fost aproape un an procuror la Parchetul Curții de Apel București, după care, în iunie 2016 s-a transferat pe post de judecător la Judecătoria Giurgiu, iar din martie 2017 ocupa un post de judecător la Judecătoria Sectorului 1 București.
Monitoruljustitiei.ro menționează că Brândușa Andreea Sârbu mai este cunoscută în sistemul judecătoresc pentru memoriile pe care le-a semnat, alături de alti magistrați, împotriva modificărilor aduse de coaliția PSD-ALDE la Legile Justitiei. De asemenea, ea s-a remarcat prin participarea la mai multe proteste pe treptele Curții de Apel Bucuresti, pe 18 martie 2019 manifestând chiar de una singură.
foto: facebook.com