În ianuarie 2014, în urma unei inspecții fiscale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – ANAF a fost emis pe numele societății Hidroelectrica, aflată atunci în insolvență (a ieșit din insolvență doi ani mai târziu în iunie 2016, prin Hotărârea 4437/2016), Decizia de impunere nr. F-MC 851/21.01.2014, care prevedea obligații suplimentare de plată la bugetele statului în sumă de 232,5 milioane lei. Decizia ANAF a fost contestată de Hidroelectrica, iar mai târziu, Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF a redus, prin Decizia de soluţionare a contestaţiei fiscale nr. 406/ 18.12.2014, valoarea obligațiilor la 214.385.212 lei.
Hidroelectrica era nemulțumită atât de calcularea greșită a obligațiilor de plată suplimentare stabilite de ANAF, cât și faptul că ANAF nu avea dreptul să pretindă sumele respective, întrucât decizia de impunere a fost emisă în decembrie 2014, la doi ani după declararea insolvenței Hidroelectrica (la 20 iunie 2012, Hidroelectrica a intrat in insolvență în vederea reorganizării activității, firma EURO INSOL, reprezentată de Remus Borza, fiind desemnată administrator judiciar).
La sfârșitul lui mai 2015, Hidroelectrica se adresează Curții de Apel București. După numeroase termene de judecată, expertize, etc, vineri, 7 aprilie 2023, Curtea de Apel București pronunță, în sfârșit, o soluție în acest litigiu:
- Solutia pe scurt: Admite în parte cererea principală. Admite în parte cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenient in sprijinul reclamantei. Anulează în parte Decizia de soluţionare a contestaţiei fiscale nr. 406/ 18.12.2014 emisă de Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu privire la suma de 214 385 212 lei reprezentând impozit pe profit, dobânzi/majorări de întârziere şi penalităţi de întârziere aferente, taxă pe valoare adăugată, dobânzi/majorări de întârziere şi penalităţi de întârziere aferente, fondul de asigurări de şomaj reţinut de la asiguraţi, dobânzi/majorări de întârziere, penalităţi de întârziere aferente contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj reţinute de la asiguraţi. Anulează în parte Decizia de impunere nr. F-MC 851/21.01.2014 emisă de Direcţia Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în ceea ce priveşte stabilirea în sarcina reclamantei a obligaţiilor suplimentare de plată în cuantum de 214 385 212 lei reprezentând impozit pe profit, dobânzi/majorări de întârziere şi penalităţi de întârziere aferente, taxă pe valoare adăugată, dobânzi/majorări de întârziere şi penalităţi de întârziere aferente, fondul de asigurări de şomaj reţinut de la asiguraţi, dobânzi/majorări de întârziere, penalităţi de întârziere aferente contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj reţinute de la asiguraţi. Respinge capătul de cerere având ca obiect anularea Raportului de inspecţie fiscală nr. F-MC 7/21.01.2014 emis de pârâta Direcţia Generala a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ca neîntemeiat. Diminuează partea din cheltuielile de judecată efectuate de reclamantă cu plata onorariului de avocat şi a onorariilor experţilor judiciari cu suma de 39 288 lei. Obliga în solidar pârâtele la plata către reclamanta a cheltuielilor de judecată in cuantum de 40 000 lei reprezentând onorariu de avocat şi onorarii experţi judiciari. Respinge ca neîntemeiat capătul accesoriu de cerere având ca obiect obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu expert consilier. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Curtea de Apel București Secţia a VIII- a Contencios Administrativ si Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică azi 7 aprilie 2023.