Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2011 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale şi de plată a unor contribuţii la organisme internaţionale, precum şi pentru modificarea anexei nr. 2.2 la Ordonanţa Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte, însoţit de Expunerea de Motive.
Proiectul vizează Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, care, începând cu anul 2001, a aderat la Reţeaua Europeană a Institutelor de Ştiinţe Criminalistice (ENFSI), organism înfiinţat în anul 1995, care stabileşte şi menţine relaţii de lucru cu instituţii similare, acreditează şi sprijină laboratoarele de profil în implementarea bunelor practici, a standardelor de calitate şi a procedurilor de lucru europene în domeniul ştiinţelor criminalistice. Institutul Naţional de Expertize Criminalistice trebuie să achite cotizaţia ce decurge din calitatea de membru al Reţelei Europene a Institutelor de Științe Criminalistice (ENFSI). Conform facturii emise de Rețeaua Europeană a Institutelor de Științe Criminalistice (ENFSI) comunicată Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, începând cu anul 2023, cuantumul contribuției a fost stabilit la valoarea de 3750 de euro.
Având în vedere faptul că dispozițiile legale în vigoare limitează suma ce poate fi plătită cu titlul de taxă la 2500 de euro, este necesară inițierea proiectului de Lege care prevede plata contribuției anuale de participare a Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, în calitate de membru al Rețelei Europene a Institutelor de Ştiinţe Criminalistice (ENFSI), în limita echivalentului în lei al sumei de 3750 euro/an. De asemenea, proiectul de act normativ prevede că, în situația în care, contribuția va fi modificată, plata acesteia şi noul cuantum se aprobă prin hotărâre a Guvernului.