Guvernul susține un proiect legislativ care va extinde categoria de solicitanți ce vor beneficia de prioritate la soluționarea dosarelor de retrocedare
- Alexe Bogdan
- aprilie 8, 2021
Guvernul a anunțat miercuri, 7 aprilie, că susține adoptarea unei inițiative legislative pentru completarea Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Propunerea legislativă este iniţiată de deputatul UDMR Szabo Ödön, împreună cu 41 de parlamentari PNL, UDMR, USR-PLUS, Minorități Naționale (Bp.51/2021). Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea alin. (5) al art. 34 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările și completările ulterioare, cu o nouă literă, lit. e), prin care se propune extinderea categoriei de solicitanți care beneficiază de prioritate la soluționarea dosarelor cu persoanele cu handicap grav, respectiv cele care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I.
Guvernul a precizat că susține adoptarea acestei inițiative legislative cu observații și propuneri. În opinia Guvernului, din analiza propunerii legislative se observă că aceasta vizează doar categoria persoanelor care sunt încadrate cu handicap grav și persoanele beneficiare de pensie de invaliditate grad I. Executivul consideră că se poate crea o situație discriminatorie, în primul rând, între persoanele cu handicap grav și persoanele cu handicap ușor, mediu sau accentuat, iar în al doilea rând, între persoanele beneficiare de pensie de invaliditate grad I, pe de o parte, și persoanele beneficiare de pensie de invaliditate de gradul II sau III, pe de cealaltă parte.
În acest context, este de faptul că, prin Decizia nr. 681/20147 Curtea Constituțională a statuat că „statutul de persoană cu handicap trebuie să îi plaseze într-o poziție egală pe toţi cei care au acest statut, care trebuie să se bucure în aceeași măsură de aceleaşi facilități fiscale, în speţă fiind vorba de scutiri de impozit pe veniturile realizate. În mod contrar, se instituie o situaţie discriminatorie în cadrul aceleiași categorii de persoane, care este contrară principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor, prevăzut de art. 16 alin. (1) din Constituţie.”
Prin urmare, mai spune Guvernul, Expunerea de motive ar fi trebuit să cuprindă o motivare obiectivă şi rezonabilă din care să rezulte criteriile avute în vedere la instituirea unui beneficiu numai pentru o parte dintre persoanele cu handicap, respectiv numai pentru o parte a beneficiarilor de pensie de invaliditate. De asemenea, Executivul semnalează faptul că sintagma „persoane cu handicap grav” este mult prea generală, existând riscul ca textul de lege să nu poată fi aplicat.
foto: anrp.gov.ro

